Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

100.000 de morti si pierderi de 150 de miliarde € in zece ani de dezastre in Europa

Numarul si impactul dezastrelor naturale si al celor tehnologice a crescut in Europa, in perioada 1998 – 2009, se arata intr-un ultim raport al Agentiei Europene de Mediu (EEA). Raportul, care a monitorizat frecventa dezastrelor si impactul lor asupra comunitatilor, economiei si ecosistemelor, arata ca e nevoie de un mai bun management al riscurilor la nivel european, care sa fie abordat integrat.

Raportul ”Harta efectelor dezastrelor naturale si accidentelor tehnologice in Europa” a luat in calcul trei mari riscuri: hidrometeorologic sau meteorologic (furtuni, temperaturi extreme, incendii de padure, perioade de seceta, inundatii), geofizice (zapada, avalanse, alunecari de teren, cutremure, vulcani) si tehnologice (deversari de petrol, accidente industriale, deversari toxice din activitati miniere).

Inmultirea fenomenelor si pagubelor poate fi explicata in mare masura de nivelul crescut al activitatilor umane si acumularea de exploatari economice in zone expuse la risc. Desi pierderile cauzate de schimbarile climatice sunt astazi imposibil de determinat cu exactitate, este foarte probabil ca acestea sa creasca in viitor in conditiile in care frecventa si intensitatea fenomenelor extreme ale vremii vor creste la randu-le, potrivit proiectiilor climatice.

Descoperiri cheie

• In perioada monitorizata, dezastrele au cauzat aproape 100.000 de decese, a afectat peste 11 milioane de oameni si a condus la pierderi economice de circa 150 de miliarde de euro.

• Temperaturile extreme au cauzat un numar foarte mare de victime umane. In total, peste 70.000 de decese suplimentare au fost raportate in Europa in timpul verii caniculare din 2003.

• Inundatiile si furtunile au determinat cele mai costisitoare pierderi. Pierderile totale inregistrate in perioada monitorizata se ridica la 52 de miliarde de euro de pe urma inundatiilor si alte 44 miliarde de pe urma furtunilor.

• Numarul riscurilor geofizice pare destul de stabil in perioada acoperita de raport. Cutremurele au cauzat circa 19.000 de decese si pierderi totale de circa 29 de miliarde de euro.

• Accidentele tehnologice au cauzat cele mai grave efecte asupra ecosistemelor. Deversarile de petrol de la navele cargo Erika (1999) si Prestige (2002) au cauzat cele mai mari dezastre din apele Europei. Totodata, deversarile de substante toxice din activitati miniere, precum cel de la Baia Mare, Romania (2000) si Aznacollar, Spania (1999) au afectat serios mediul, nu numai pe loc, dar si pe termen lung.

Desi UE a adoptat unele politici, raportul subliniaza faptul ca mai e nevoie de destule eforturi pentru implementarea strategiei de Management Integral al Riscurilor (IRM), care include prevenirea, pregatirea, reactia imediata si refacerea zonelor afectate de pe intreg cuprinsul Europei.

Foto: Reuters

Livia Cimpoeru

 

spot_img

Ultimele știri