GREEN ON:10 simboluri eco care ne ajută să reciclăm

Te-ai întrebat vreodată cât de greu de reciclat este ambalajul unui produs pe care îl cumperi din supermarket? Probabil că nu. Ai fi însă dispus să renunți la acesta, dacă ai afla că poluează mediul înconjurător mai mult decât altele? Oricare ar fi decizia, ar fi bine să cunoști cele mai importante simboluri referitoare la reciclare.

Consumator, citind eticheta produsului

La reciclarea deseului municipal, România ocupă ultimul loc pe plan European potrivit datelor Statista 2022. Acestea nu au inclus, înca, impactul sistemului garanție-returnare, care subliniază date record de colectare a PET-urilor.

Specialiștii în managementul deșeurilor sunt de acord că principala cauză a problemei o reprezintă ineficiența sistemului de colectare selectivă a deșeurilor un sistem necesar din punct de vedere legal, dar înca în formatare.

Absența infrastructurii și dezinteresul populației de a arunca separat plasticul, sticla, hârtia și metalul par să fie cele mai mari bariere. La acestea, se adaugă și o lipsă de informare a cetățenilor referitoare modul corect de colectare, dar și prevalenta plasticului la tot pasul. 

Puțini știu că o cutie de lapte trebuie aruncată în containerul pentru plastic, iar și mai puțini pot spune cu siguranță dacă un anumit tip de ambalaj poate fi reciclat sau nu. Pentru aceasta, ar trebui să cunoaștem semnificația simbolurilor eco de pe ambalaje, lucru de care nu mulți consumatori sunt interesați.

O parte dintre aceste simboluri fac referire strict la reciclare. Vi le prezentăm pe cel mai des întâlnite:

11_25_simbolurieco_tidymanAcest simbol ne amintește că ar trebui să fim buni cetățeni și să aruncăm gunoaiele la coș, iar nu în natură. Nu conține însă nicio referire la modul în care ar trebui să colectăm deșeurile sau la caracterul lor reciclabil. Totuși, încurajează un comportament responsabil față de mediu, prevenind depozitarea lor pe pământ sau deversarea lor în ape.

Simbol de reciclare pentru ambalaj cu garanţie
Simbol de reciclare pentru ambalaj cu garanţie

Simbolul economiei circulare care te anunță că ambalajul sau recipientul care-l poartă poate fi revândut comercianților. Ambalajul se integrează în sistemul de garanție returnare: adică plătești o garanție pentru acesta la cumpararea produsului pe care o poți recupera dacă predai ambalajul curat înspre reciclare agentilor avizați.

simbolul cunoscut ca „Mobius Loop” nu indică un produs reciclat, ci unul reciclabilContrar așteptărilor, simbolul cunoscut ca „Mobius Loop” nu indică un produs reciclat, ci unul reciclabil. Cu alte cuvinte, nu există nicio garanție a faptului că respectivul produs va ajunge într-adevăr să fie colectat selectiv și apoi reciclat, întrucât nu toți consumatorii îl aruncă unde ar trebui și nu toate sistemele de colectare sunt obligate să îl accepte.

Dacă simbolul „Mobius Loop” este insoțit de un procent, semnificația sa se schimbă: atunci, indică faptul că o anumită parte din ambalajul produsului provine din materiale reciclate.

 

11_25_simbolurieco_Green-dotCei mai mulți consumatori asociază acest simbol cu reciclarea. El nu indică însă nici faptul că ambalajul este reciclabil, nici că a fost sau va fi reciclat, ci că producătorul a contribuit financiar la o schemă de recuperare și reciclare. Din nou, nu există garanția reciclării lui.

 

11_25_simbolurieco_plasticUn simbol care preia forma grafică de la „Mobius Loop” este cel care face referire la plastic. De această dată, însă, tringhiul va conține o cifră de la 1 la 7 în interior, indicând tipul de rășină folosită, iar dedesubt – cuvântul „PET” sau unul dintre derivatele sale.

 

11_25_simbolurieco_sticlaSimbolul avertizează consumatorul că ar trebui să arunce ambalajul într-un container destinat sticlei. Dacă în străinătate, consumatorii au la dispoziție containere diferite în funcție de culoare sticlei, în România, acestea se colectează în același loc.

 

11_25_simbolurieco_aluminiuPrezent de obicei pe dozele de suc sau alte băuturi, semnul ne spune că aluminiul din care este confecționat ambalajul poate fi reciclat. Prin urmare, trebuie depozitat corespunzător, în containerul de plastic și metal.

 

11_25_simbolurieco_otelAm putea crede că mai rar întâlnit este simbolul care face referire la oțel. Majoritatea conservelor sunt însă confecționate din tinichea, o foaie subțire de tablă de oțel. Prin urmare, dacă întâlnim simbolul alăturat, trebuie să știm că oțelul din produs poate fi reciclat.

 

11_25_simbolurieco_deeeElectrocasnicele, telefoanele mobile, echipamentele IT sau alte produse electrice sau electronice care au acest simbol pot fi reciclate. În România, există mai multe organizații care se ocupă cu colectarea și reciclarea DEEE-urilor, cât și o legislație eficientă în domeniu.

 

11_25_simbolurieco_compostProdusele care au obținut dreptul de a afișa acest simbol pot fi transformate în compost. Certificarea este acordată de organizația European Bioplastic, pe baza standardului european EN 13432/14955.

 

11_25_simbolurieco_hartiePentru a obține dreptul de a utiliza simbolul alăturat, producătorul trebuie să demonstreze că hârtia sau cartonul din care este confecționat produsul este obținut în proporție de 50, 70 sau 100% din fibre de hârtie sau carton reciclate, iar nu din resturi generate în mori. Prin urmare, atunci când îl întâlnim, vom avea garanția unui produs obținut total sau parțial din materii reciclate.

Acum că puteți evalua într-o oarecare măsură impactul pe care produsele preferate le au asupra mediului, sperăm că veți face alegerea corectă.

#simbolurireciclare #recyclcingsymbols #reciclare #recycling #economiecirculare

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri