10 milioane de tone de dioxid de carbon inmagazinate in Marea Nordului

Un sistem de inmagazinare a gazelor cu efect de sera pe fundul marii, primul proiect industrial de acest fel din lume, a capturat 10 milioane de tone inca din anul 1996, a declarat operatorul StatoilHydro, citat de Reuters.

StatoilHydro spune ca nu au existat semne de scurgeri din rocile poroase de sub fundul marii de pe campul petrolifer Sleipner. Compania ia in considerare posibilitatea primirii dioxidului de carbon din alte surse, inclusiv din terenurile principale.

10 milioane de tone de dioxid de carbon sunt acum inmagazinate sub terenurile Sleipner din Marea Nordului”, a anuntat StatoilHydro, adaugand ca 2.800 de tone pe zi au fost pompate in roci. „Sleipner confirma ca inmagazinarea carbonului este realizabila si sigura”, a spus Rolf Haakon Holmboe, directorul sectiei pentru siguranta mediului inconjurator din cadrul StatoilHydro.

Grupul pentru Schimbari Climatice din cadrul ONU spune ca arderea si captarea dioxidului de carbon din centralele energetice pe baza de carbuni, de exemplu, ar putea fi o cale de combatere a incalzirii globale in acest secol.

Gazul natural extras de pe campul Sleipner are un amestec neobisnuit de mare de dioxid de carbon, iar compania a inceput sa injecteze carbonul inapoi in paman in loc sa il emita in atmosfera dupa ce Norvegia a impus,in anii 1990, o taxa asupra emisiilor de gaze cu efect de sera.

Un milion de tone de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de sera, corespunde cu aproximativ 2% din totalul emisiilor apaprtinand Norvegiei.

spot_img

Ultimele știri