10 lucruri pe care le poți face pentru a salva oceanele 

Ziua Mondială a Oceanelor, sărbatorită în fiecare an pe data de 8 iunie, aduce în atenția noastră problema protejării apelor de pe planeta noastră. Cum schimbarea începe cu fiecare dintre noi, iată ce putem face pentru a proteja oceanele.

oceane

1. Ține sub observație nivelul de energie pe care îl consumi 

Poți reduce efectele negative ale schimbărilor climatice asupra oceanelor prin simpla decizie de a-ți lăsa mașina acasă. Folosește lumina fluorescentă, folosește scările în locul liftului și oprește electrocasnicele pe care nu le folosești.

2. Ai grijă ce produse cu proveniența din oceane consumi 

Anumite viețuitoare ce trăiesc în oceanele planetei sunt amenințate cu dispariția din cauza pescuitului nereglementat și a distrugerii habitatului în care trăiesc. Alege să consumi doar anumite produse ce nu pun în pericol specii ce sunt deja pe cale de dispariție.

3. Folosește mai puține produse din plastic 

Deșeurile de plastic care ajung în oceane contribuie la distrugerea habitatelor și ucid zeci de mii de viețuitoare maritime în fiecare an. Refolosește sticlele de apă din plastic, depozitează alimentele în recipiente ce nu pot fi aruncate și, cel mai important, reciclează de fiecare dată când ai posibilitatea.

4. Ajută autoritățile să aibă grijă de plaje 

Indiferent dacă ești pasionat de surf, înot sau doar de a te relaxa pe plajă, strânge întotdeauna gunoaiele lăsate de tine. Explorează oceanele fără a distruge mediul de viață al animalelor ce trăiesc acolo.

5. Nu cumpăra produse care afectează viețuitoarele marine 

Anumite produse au o contribuție semnificativă la dispariția unor specii marine. Nu cumpăra bijuterii făcute din corali sau accesorii la care se folosesc carapacele de țestoasă.

6. Ai grijă și de oceane, nu doar de animalul tău de companie 

Nu arunca conținutul de la litiera pisicii la toaletă și evită să adaugi în acvariul tău specii de pești pe cale de dispariție. Nu elibera specii de viețuitoare marine la întâmplare întrucât pot afecta ecosistemele de acolo.

7. Ajută organizațiile ce au ca scop protejarea oceanelor 

Numeroase instituții și organizații luptă pentru protejarea apelor. Cercetează organizațiile locale ce se preocupă de așa ceva și interesează-te de activitatea lor. Poți oricând contribui cu o idee bună sau să te alături organizației.

8. Fii schimbarea chiar în comunitatea ta 

Verifică legile referitoare la protecția mediului, iar mai apoi informează autoritățile locale dacă ești dispus să te implici în diferite proiecte. Frecventează restaurante și magazine ce nu au produse periculoase pentru mediul acvatic.

9. Călătorește responsabil 

Atunci când călătorești pe oceane sau practici diferite sporturi acvatice, ai grijă să respecți câteva reguli elementare. Nu arunca gunoiul în apă și folosește transportul cel mai prietenos cu mediul.

10. Află mai multe despre oceane 

Toată viața de pe Pământ depinde de oceane. Cu cât știi mai multe despre acestea și despre problemele existente, cu atât îți vei dori mai mult să te implici în rezolvarea lor.

 

TEXT: Alexandru Crăciun

Sursa: National Geographic

spot_img

Ultimele știri