Plasticul are efecte dezastruase pentru mediu, astfel că multe ţări și orașe din întreaga lume interzic folosirea materialelor din plastic, iar apelul organizaţiilor de mediu pentru înterzicerea materialelor plastice de unică folosință este la un nivel ridicat de mult timp.
Marile lanţuri de magazine precum Ikea sau Lidl au introdus interdicții pentru plastic care vor intra în vigoare în următorii doi ani. Între timp, paiele și tacâmurile din plastic au fost interzise de numeroase restaurante, printre care și McDonald’s din Marea Britanie sau Starbucks.
Unele guverne și organizații au luat măsuri pentru a reduce consumul de plastic și de a îmbunătăți mediul, dar, ca și consumator de zi cu zi, este important să știți cum și de ce sfârșitul utilizării din plastic este atât de vital.
Iată câteva fapte mai puțin cunoscute despre plasticul pe care trebuie să le cunoașteți.
1. Începând cu anii 1950, în lume au fost produse aproximativ 8,3 miliarde de tone de plastic.
Potrivit unui raport al publicaţiei The Guardian, aproximativ 8,3 miliarde de tone de plastic au fost produse din anii 1950, echivalentul a greutății a peste 800 000 de turnuri Eiffel. Și doar 9% din acesta au fost reciclate.
2. În unele părți ale lumii, utilizarea plasticului este deja ilegală.
Kenya a introdus una dintre cele mai dure legi din lume împotriva pungilor de plastic în 2017. Acum, kenyenii care sunt prinși că produc, vând sau chiar folosesc pungi de plastic vor risca închisoare de până la patru ani sau amenzi de 40.000 de dolari.
Alte țări care au interzis, parțial interzise sau impozitate pungi de plastic de unică folosință includ China, Franța, Rwanda și Italia.
3. 73% din gunoiul de pe plajă din lume este din material plastic.
Potrivit National Geographic, 73% din toate gunoaile de pe plajă sunt din material plastic. Deşeurile includ filtre de țigară, sticle, capace de sticle, ambalaje pentru alimente, pungi alimentare și recipiente din polistiren.
4. Un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în întreaga lume în fiecare minut.
Un raport al The Guardian a constatat că 1 milion de sticle de plastic sunt cumpărate în întreaga lume în fiecare minut, iar acest număr este prevăzut să crească cu încă 20% până în 2021 dacă nu acționăm.
Același raport a arătat că mai mult de 480 de miliarde de sticle de băuturi din plastic au fost achiziționate în 2016 în întreaga lume, în creştere de la 300 de miliarde acum un deceniu.
În plus, mai puțin de jumătate din sticlele achiziționate în 2016 au fost reciclate – cu doar 7% din cele colectate transformate în sticle noi, iar restul ajung în gropile de gunoi sau în ocean.
Majoritatea ambalajelor de plastic nu poate fi reciclată
5. La nivel mondial, în fiecare minut sunt folosite aproximativ 2 milioane de pungi de plastic.
Acest lucru ar putea părea un număr de necrezut, însă, potrivit Ecowatch, în întreaga lume se folosesc între 500 și 1 trilioane de saci de plastic.
Numai oamenii din New York folosesc în fiecare an 23 miliarde de pungi de plastic, potrivit Departamentului de Conservare a Mediului din New York.
Interzicerea pungilor de plastic s-a dovedit a fi extrem de eficientă în țările care au luat această măsură. În Marea Britanie, de exemplu, introducerea unei taxe pentru pungile din plastic în 2015 a dus la o reducere cu 83% a utilizării sacilor de plastic.
În timp ce Marea Britanie produce încă 1,3 miliarde de saci de plastic pe an, potrivit unui raport guvernamental din aprilie 2017, scăderea utilizării marchează progrese semnificative.
6. 90% din plasticul care poluează oceanele noastre este transportat de doar 10 râuri.
Potrivit cercetătorilor Forumului Economic Mondial, doar 10 râuri din Asia și Africa transportă 90% din materialul plastic care se ajunge în oceane.
Studiul afirmă că opt dintre aceste râuri sunt în Asia: Yangtze, Indus, Galben, Hai He, Ganges, Pearl, Amur și Mekong. Două dintre râuri se găsesc în Africa: Nilul și Nigerul.
Asicuaţia a adăugat că cele două lucruri pe care toate râurile pe care le-a numit au în comun este populația ridicată care trăiește în zonă, precum și un sistem slab de gestionare a deșeurilor.
7. Plasticul ucide mai mult de 1,1 milioane de păsări marine și animale în fiecare an.
Un studiu realizat de Universitatea din Queensland din Australia, bazat pe datele colectate de la sfârșitul anilor 1980, a constatat că țestoasele verde de mare acum înghit de două ori mai mult decât plasticul decât în urmă cu 25 de ani.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, ingestia de plastic ucide aproximativ 1 milion de păsări marine și 100.000 de animale marine în fiecare an.
În plus, se crede că peste 90% din toate păsările și peștii au particule de plastic în stomac. Acest lucru se întâmplă pentru că plasticul se rupe în bucăți mici în mare, care sunt apoi consumate de pești și alte animale marine.
Cercetările de la Universitatea din Plymouth au constatat că aproape 700 de specii marine se confruntă cu dispariția datorită creșterii poluării cu plastic.
8. O persoană consumă anual 70.000 microplastice.
Acest lucru înseamnă aproximativ 100 de biți de microplastic pe parcursul unei singure mese, potrivit unui studiu publicat în Environmental Pollution.
O echipă de cercetători din Marea Britanie a pus în vase Petri cu suprafețe lipicioase lângă farfurii cu mâncare în trei case din Marea Britanie. După doar 20 de minute, vasele au acumulat o medie de 14 microplastice.
9. Durata medie în care o pungă de plastic este utilizată este de 12 minute.
După ce este folosită 12 minute, durează apoi până la o mie de ani pentru a se descompune.
10. În ultimii 50 de ani, producția mondială de plastic s-a dublat.
În timp ce un număr tot mai mare de organizații și țări interzic utilizarea și producția de plastic, cei mai importanți producători de plastic din lume intenționează să majoreze producția cu aproape o treime în următorii cinci ani, potrivit Forumului Economic Mondial.
În 1974, consumul global de plastic anual era de 2 kilograme pe cap de locuitor. Astăzi, această cantitate a crescut la 43 de kilograme, și acest număr este încă în creștere.
Dacă consumul de plastic crește la rata actuală, potrivit National Geographic, până în 2050 vor exista 12 miliarde de tone metrice de plastic în depozitele de deșeuri.