10% din automobilele irlandeze vor fi electrice pana in 2020, a comunicat miercuri ministrul de Comunicatii si Energie al Republicii Irlanda, Eamon Ryan. Masura face parte din strategia guvernului de a sustrage Irlanda dependentei de petrol, informeaza Earth Times.
Strategia de guvern prevede ca 40% dintre masinile in circulatie in 2030 sa fie electrice. Guvernul va investi in infrastructura pentru a permite incarcarea bateriilor electrice ale automobilelor pe teritoriul tarii, iar in timpul noptii, masinile vor putea fi incarcate folosind energie eoliana.
Ministrul a mai declarat ca investitia globala in acest proiect este una de miliarde si va fi finantata de Bugetul de Carbon. Din suma totala, un million de euro vor fi investiti in cercetare si in dezvoltare.
Potrivit lui Eamon Ryan, suprafata redusa a Irlandei permite extinderea folosirii vehiculelor electrice. Insula irlandeza numara 450 de kilometri de la nord la sud si 250 de la est la vest. Bateria unei masini electrice permite parcurgerea unei distante de pana la 160 de kilometri, suficient pentru a ajunge de exemplu din capitala Dublin situata la est pana la orasul Galway din vest.
Costul pe kilometru al unui automobil electric a fost estimat la 6 eurocenti spre deosebire de 50 pentru masinile pe benzina.
Potrivit lui Eamon Ryan, Irlanda este in prezent una dintre tarile cele mai dependente de petrol din lume.
Irlanda dezvolta in schimb deja energia eoliana. 10% din electricitatea produsa pe insula provine de la turbine eoliene, iar cifrele sunt in crestere.