10.000 de tone de legume și zarzavaturi proaspete, livrate, din această lună, de peste 200 de producători români din regiunea de sud a țării, inițiatori ai programului ”Dor de gust”, vor ajunge, până în toamnă, în marile lanțuri de magazine.
Kaufland, Auchan, Cora și Selgros sunt primii retaileri care au dorit să comercializeze legumele proaspete din programul lansat sub denumirea „Dor de gust”, care este o inițiativă a Asociației Cultivatorilor de Legume, sprijinită de Organizația Interprofesională PRODCOM Legume-Fructe și de Centrul de Comunicare al Fermierilor din România.
Împreună cu liderii zonali ai fermierilor, am estimat un volum aproximativ de 10.000 tone livrate în acest an, din peste 35 sortimente de legume și zarzavaturi. Sincronizarea între angajamentele față de supermarket și capacitatea de producție a fermierilor este elementul cel mai sensibil, uneori critic, al acestui mecanism. Noi punem la dispoziție un sistem logistic foarte rapid, care asigură livrarea în maxim 24 ore de la culegere – în acest fel asigurăm produse proaspete pe raft, direct din grădină„, a declarat Robert Arsene, director general al grupului Agricover.
Grupul Agricover va asigura platforma operațională a programului, respectiv suportul logistic, tehnic, financiar și de management al riscului. Legumele sunt produse în ferme din zonele legumicole Vidra, Izbiceni, Dracea, Nuci, Lungulețu, Gheorghe Doja și Măriuța.
Președintele asociației, Gheorghe Vlad, nu exclude însă și cooptarea producătorilor bio în asociație, cât și promovarea la comercializare a legumelor obținute în sistem bio.
Este posibilă și cooptarea producătorilor bio în asociație, ne-am gândit și la acest lucru. Deocamdată însă, dorim să satisfacem nevoia consumatorilor pentru legume proaspete, gustoase românești, al căror proces de producție este trecut printr-un control strict al calității prin analize fizico-chimice și fișe de cultură. Fiecare producător are obligația, înainte de a-și livra marfa, să facă, într-un laborator autorizat, toate testele necesare pe fiecare lot ce urmează a fi pus în vânzare”, a declarat, pentru Green Report, Gheorghe Vlad.
Fermierii din asociație au, de asemenea, și ei intenția să se îndrepte spre producția de legume bio, cultivate fără pesticide, însă problema lor rămâne, deocamdată, comercializarea recoltelor.
Roșiile noastre cresc și acum pe terenuri netratate chimic, însă, ce-i drept, nu sunt autorizate ca produse bio. Dar au gust, avem semințe de calitate și se deosebesc net de cele care vin din import. Problema noastră rămâne însă comercializarea”, a explicat, pentru Green Report, Mircea Bujor, șeful unei ferme de legume din localitatea Dracea, județul Ilfov.