10.000 de oameni hrăniți cu mâncare aruncată în 10 luni

Adam Smith este fondatorul unei cafenele din Marea Britanie care își servește clienții cu mâncare preparată din alimente care altfel ar fi aruncate la gunoi de către supermarketuri. El și-a propus să contribuie astfel la reducerea risipei alimentare, ajutând, în același timp, mii de oameni care nu au ce mânca. 

 

leeds

 

The Real Junk Food Project, din Armley, Leeds, a devenit un concept preluat în toată lumea. Adam, un bucătar în vârstă de 29 de ani, gătește supe, tocane și alte mâncăruri din ingrediente pe care nu le mai vrea nimeni, dar care sunt bune în continuare. El lasă la alegerea clienților prețul pentru o masă în cafeneaua lui, iar dacă aceștia nu-și permit să dea bani pentru mâncare, ajută la spălarea vaselor și alte treburi din bucătărie.

În doar 10 luni, Adam a hrănit 10.000 de oameni cu ajutorul a 20 de tone de mâncare nedorită și a strâns peste 30.000 de lire sterline. Ideea a inspirat alte 47 de cafenele din lume care au preluat conceptul “plătești cât vrei”. Printre ele se numără cafenele sociale din Manchester, Bristol, dar și din Los Angeles, Brazilia, Varșovia și Zurich.

Adam vrea o schimbare legislativă în Marea Britanie pentru a preveni ca supermarketurile să mai arunce mâncare bună de consumat de frica sancțiunilor. El spune că retailerii refuză să doneze mâncare organizațiilor care se oferă să o preia în scop social și vrea ca legea să îi încurajeze să facă asta și să contribuie la reducerea risipei alimentare.

Mâncarea provine chiar și din tomberoanele supermarketurilor, pe care echipa le urmărește în căutarea de hrană. 90% din alimentele aruncate la gunoi sunt foarte bune de mâncat, spune Adam. Recent, el a găsit în tomberon câteva borcane de caviar care nu expirau înainte de decembrie 2015.

Risipa alimentară este o problemă globală, ale cărei soluții abia încep a fi puse în practică. În România, redistribuirea alimentelor este, de asemenea, ilegală, fiind nevoie de o schimbare legislativă pentru a permite retailerilor să doneze mâncarea expirată care încă este bună de consumat.

Sursa: independent.co.uk

Puteți citi și:

Tone de mâncare ajung la tomberon. 11 sfaturi pentru a reduce risipa alimentară

Europenii aruncă la gunoi 100 de milioane de tone de mâncare pe an

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri