Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru mediu a Parlamentului European (ENVI) a afirmat, luni, in plenul PE, ca raspunsul Comisiei Europene cu privire la scoaterea in afara legii a mineritului cu cianuri trebuie sa fie unul mult mai ferm. Doamna Sarbu a solicitat totodata Parlamentului European si Comisiei Europene sa ia in considerare interventia -la nivelul decizional al Uniunii Europene- in dosarul Rosia Montana pentru a stopa un viitor dezastru ecologic si uman.
"Cu siguranta numele Rosia Montana suna tot mai familiar pentru institutiile europene, ca si pentru cetatenii europeni. Vorbim despre o zona a Romaniei binecuvantata cu peisaje minunate, cu vestigii istorice care au atras atentia UNESCO, cu traditii si istorie nepretuite, aflate acum sub spectrul distrugerii. Exploatarea miniera cu cianuri, care ameninta sa anihileze integritatea si valorile acestei asezari, se contureaza din nou ca o perspectiva reala. In ultimele saptamani, guvernul si presedintele de la Bucuresti au dat de inteles ca distrugerea regiunii, prin permiterea inceperii acestei exploatari, poate fi considerata acceptabila", a declarat europarlamentarul social-democrat.
Doamna Sarbu a adresat in acest context, Parlamentului European si Comisiei Europene, rugamintea ferma de a lua in considerare interventia, de la nivelul forurilor de conducere ale UE, pentru a stopa ceea ce va fi, fara indoiala, un dezastru ecologic si uman.
"Romanii din zona Rosia Montana sunt in egala masura europeni. Din pacate, nu li s-au oferit suficiente sanse de viitor, desi posibilitatile existau, turismul arheologic fiind doar una dintre ele (specialistii spun ca Rosia Montana ar putea deveni UNESCO World Heritage Site, element de patrimoniu mondial). Acum insa, lipsa lor de perspective, saracia lor, sunt pe cale de a fi cumparate, pe un pret de nimic, de o companie lipsita de constiinta ecologica, beneficiind de complicitatea unui guvern gata sa faca tranzactii pe seama mediului inconjurator, daca pretul aurului este in crestere", a argumentat Daciana Sarbu.
Deputata europeana a afirmat si ca Janez Potočnik, comisarul desemnat pentru portofoliul Mediului, intrebat la audierile din ianuarie, nu s-a angajat sa actioneze pentru scoaterea in afara legii a mineritului cu cianuri. Potrivit Dacianei Sarbu, el a vorbit, ca si predecesorii sai, despre drepturile statelor membre de a actiona asa cum doresc, si despre posibila implicare a CE numai daca apar probleme de poluare transfrontaliera.
"Cred ca raspunsul Comisiei Europene trebuie sa fie unul mult mai ferm. Nu putem astepta sa aiba loc o noua catastrofa, pentru a actiona. Suntem Uniunea Europeana si ne consideram, pe buna dreptate, un deschizator de drumuri in domeniul protejarii mediului. La Copenhaga, in decembrie, nu s-au facut pasi inainte cu adevarat puternici in favoarea mediului. Noi avem acum ocazia de a face un astfel de pas, concret si decis, aratand lumii intregi ce este de facut, pentru un viitor sustenabil", a conchis doamna Sarbu.