RAPORT PRIVIND SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA SI A CALITATII MEDIULUI, in intervalul 07.10.2007, ora 7.00 – 08.10.2007, ora 7.00
I. SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA
1. Situatia si prognoza hidrologica pe raurile interioare si Dunare, din 08.10.2007, ora 06.00
RAURI Debitele au fost in crestere datorita propagarii pe cursurile inferioare ale raurilor: Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisul Negru, Tarnave, Aries, Timis, Suceava, Moldova, Barlad, cursurile mijlocii ale Muresului si Oltului, cursul superior al Prutului si cursul mijlociu si inferior al Siretului, iar datorita precipitatiilor cazute in interval pe unele rauri mici din bazinele inferioare ale Jiului, Oltului, Vedei, Argesului, Ialomitei si a raurilor din Dobrogea, stationare pe cele din sudul si estul tarii si in scadere pe celelalte rauri.
Debite mici – 10-30% din valorile normale lunare – se inregistreaza pe raurile din bazinul hidrografic Barlad.
Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se situeaza sub COTELE DE ATENTIE.
Debitele vor fi in general stationare pe raurile din sudul si estul tarii, in crestere prin propagare pe cursurile inferioare ale raurilor: Somes, Mures, Olt si Siret si in scadere pe celelalte rauri.
Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENTIE.
DUNARE: Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) in intervalul 07.10.-08.10.2007 a fost in scadere (4400 mc/s), situandu-se peste media multianuala a lunii octombrie (3800 mc/s).
Aval Portile de Fier, debitele au fost stationare la Gruia si in scadere pe sectorul Calafat-Tulcea.
Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in scadere.
Aval Portile de Fier, debitele vor fi in scadere.
2. Situatia meteorologica in intervalul 07.10.07, ora 09.00 – 08.10.07, ora 06.00
In tara vremea a fost normala termic pentru aceasta perioada. Cerul a fost variabil in vest si nord-vest si mai mult noros in rest. A plouat in general slab in cea mai mare parte a Dobrogei, local in Muntenia, in Oltenia, in Moldova, izolat in Transilvania si sudul Banatului. Vantul a suflat slab pana la moderat. Temperaturile maxime s-au situat intre 12 grade la Joseni si Targu Neamt si 20 de grade la Sannicolau Mare, Timisoara, Banloc, Lugoj si Varadia de Mures. La ora 06.00 temperatura aerului avea valori cuprinse intre 2 grade la Campeni si 13 grade la Mangalia, Constanta, Calafat, Bechet, Alexandria, Zimnicea, Giurgiu, Oltenita si Calarasi. Pe arii restranse s-a semnalat ceata in zona de munte, in vestul, centrul si sudul tarii.
La Bucuresti vremea a continuat sa se raceasca usor. Cerul a fost noros iar dupa-amiaza si seara a plouat slab. Vantul a suflat slab pana la moderat. Temperatura maxima a fost de 17 grade la toate statiile meteo, iar la ora 06.00 se inregistrau 12 grade la Filaret si 10 grade la Afumati.
II. CALITATEA APELOR
DA Siret-Bacau informeaza ca in data de 05.10.07, la acumularea piscicola Oteleni, situata pe cursul de apa Paraul Mare, in zona comunei Oteleni, jud. Iasi, luciul apei avea o culoare rosiatica, suspectand producerea unei poluari. Urmare acestui anunt, personal din cadrul Statiei Hidrometrice Pascani s-a deplasat la acumularea piscicola Oteleni si a constatat ca, in zona turnului de manevra, s-au observat cateva portiuni unde apa avea o culoare rosiatica, iar pe malul stang al acumularii si in coada lacului apa avea o culoare rosiatica mai pronuntata. S-au recoltat probe de apa in vederea efectuarii analizelor de laborator din trei puncte (doua din zona turnului de manevra si una din coada lacului). Nu s-a observat mortalitate piscicola in zona lacului. Uvrajele de la turnul de manevra erau inchise, si nu se evacua apa in aval. Personalul SH Pascani monitorizeaza fenomenul si a luat masuri de interzicere a evacuarii apei din acumulare, interzicerea adaparii animalelor si interzicerea consumului de peste.
DA Siret-Bacau informeaza ca dispecerul de la CONPET Moinesti, judetul Bacau, a anuntat producerea unei avarii, in data de 05.10.2007, intre orele 14.00-15.00, la conducta de titei de 10 toli Tg. Ocna – Vermasti, in zona Pensiunea La Pitici (a fost intepata conducta de persoane necunoscute). Beneficiarul conductei a oprit imediat pomparea. In raul Trotus, s-au semnalat irizatii de produs petrolier pe o suprafata de cca.100 mp, cantitatea de produs petrolier fiind estimata la cca.10-20 l. S-a intervenit pe raul Trotus cu baloti de paie si material absorbant spill sorb pentru retinerea si eliminarea produsului petrolier. In prezent pe raul Trotus, in aval, nu se mai semnaleaza irizatii de produs petrolier. S.G.A Bacau monitorizeaza operatiunile de ecologizare a zonei afectate.
III. CALITATEA MEDIULUI
1. In domeniul aerului
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
2. In domeniul solului si vegetatiei
GNM, CJ Prahova informeaza ca in data de 06.10.2007, ora 04.30, la SC Petrom SA – Schela Baicoi, s-a observat pe santul de langa drum o scurgere de titei ce provenea din conducta de pompare care leaga Parcul 461 de Parcul 468, afectand cca 100 m din santul de scurgere ape pluviale de pe drumul de acces la sonde.
Lucratorii de la SC PETROM S.A. au efectuat oprirea pomparii, au izolat conducta si au recuperat cu autovidanja cca 250 l titei.
3. In domeniul supravegherii radioactivitatii mediului
In tara si in capitala valorile radioactivitatii mediului s-au incadrat in limitele normale de variatie ale fondului natural.
4. In municipiul Bucuresti
In ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calitatii aerului in Municipiul Bucuresti, nu a semnalat depasiri ale pragurilor de informare si alerta.
Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile