08/07/2009 Agent Green – Agent Green protesteaza in magazinul IKEA impotriva poluarii cu mercur

Voluntari ai organizatiei Agent Green protesteaza astazi in IKEA Bucuresti deoarece magazinul nu a putut demonstra ca isi recicleaza becurile uzate care contin mercur. Doi voluntari care imbraca acelasi tricou urias imprimat cu mesajul ”IKEA: Opreste poluarea – Recicleaza-ti becurile!” se plimba in magazinul IKEA pentru a atrage atentia clientilor magazinului si mai ales conducerii acestuia ca becurile economice trebuie reciclate si nu aruncate la gunoi. La intrarea in magazin alti voluntari ofera clientilor magazinului ghidul informativ ”Green my light” pentru promovarea becurilor economice si a reciclarii acestora.

”Suntem surpinsi ca IKEA nu a putut garanta ca este responsabila fata de mediu si sanatatea oamenilor. Le-am scris de doua ori si nu ne-au raspuns. Am auzit ca in alte tari unde vand becuri le recicleaza pe cele uzate. Sper ca nu considera romanii drept cetateni de clasa a doua. Poluarea cu mercur are consecinte grave si cerem companiei sa garanteze imediat in public ca isi recicleaza becurile”, a spus Gabriel Paun, coordonator media si campanii, Agent Green.

Legea obliga producatorii de echipamente electrice sa isi recicleze becurile fie individual, fie participand la un sistem colectiv [nota 1]. IKEA nu a raspuns cererilor scrise din partea Agent Green de a garanta ca isi recicleaza becurile. De aceea magazinul risca sa fie sanctionat de Garda de Mediu cu amenda de pana la 20 000 RON si cu suspendarea temporara a activitatii [nota 2]. De asemenea magazinul nu afiseaza timbrul verde la raft pentru becurile economice si containerul pentru colectarea becurilor uzate este unul singur si prea mic. Legea obliga infiintarea a minim 6 puncte de colectare in municipiul Bucuresti [nota 3]. Conform ghidului ”Green my light” in situatii asemanatoare se afla si magazinele Auchan, Carrefour, G’Market, Kaufland, Mega Image, Mr Bricolage, Plus, Selgros, Spar, Dedeman, KIKA si Atas.

Becurile economice si tuburile fluorescente sunt surse de lumina eficiente energetic, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si rezista pana la 10 ani. Totusi acestea contin mercur si pot polua mediul daca se sparg. Poluarea organismului uman cu mercur se numeste hidrargirie si contactul direct cu acesta poate cauza efecte negative neurologice si renale. De aceea aceste surse de lumina trebuie reciclate si nu aruncate la gunoi. Aceasta cerinta trebuie regasita pe toate becurile economice sub forma desenului care arata pubela barata. Pentru publicul larg garantia ca un bec nou achizitionat va fi reciclat corespunzator o reprezinta aplicarea timbrului verde afisat vizibil la raft. Este bine de stiut ca orice magazin care vinde becuri este obligat sa primeasca in raport de schimb 1 la 1 un bec uzat pentru fiecare bec nou cumparat de clienti.

Agent Green cere:

– IKEA Romania sa garanteze imediat in public ca recicleaza becurile economice si tuburile fluorescente uzate
– Garzii Nationale de Mediu sa ia masurile legale ce se impun in cazul reciclarii becurilor de catre IKEA

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri