08/03/2010 Viorica Dancila – Viorica Dancila interpeleaza CE privind masurile de ajutorare a agricultorilor in fata schimbarilor

Eurodeputata PSD Viorica Dancila, membra a Comisiei pentru agricultura a Parlamentului European (AGRI), a interpelat, luni, Comisia Europeana privind masurile avute in vedere pentru a-i ajuta pe agricultori sa faca fata schimbarilor climatice si pentru a dezvolta inovatia si noile tehnologii pentru sectorul alimentar.

"Agricultura este extrem de vulnerabila la schimbarile climatice. Cresterea temperaturilor duce, in cele din urma, la reducerea recoltelor, incurajand proliferarea buruienilor si a daunatorilor. Schimbarile modelelor de precipitatii maresc probabilitatea unor recolte nereusite pe termen scurt si a unui declin al productiei pe termen lung. Desi in cateva regiuni ale lumii unele recolte vor creste, ne asteptam ca impactul general al schimbarilor climatice asupra agriculturii sa fie negativ, punand in pericol securitatea alimentara globala", se arata in intrebarea scrisa adresata CE.

In opinia europarlamentarului roman, "unele rapoarte prezinta rezultate ale unor cercetari care cuantifica impactul schimbarilor climatice, evalueaza consecintele pentru securitatea alimentara si estimeaza ce investitii ar trebui facute pentru a compensa consecintele negative pentru bunastarea oamenilor".

In acest context, Viorica Dancila a intrebat executivul european: ce masuri va lua pentru a-i ajuta pe agricultori sa faca fata schimbarilor climatice si pentru a dezvolta inovatia si noile tehnologii pentru sectorul alimentar; respectiv ce masuri are in vedere pentru a incuraja punerea in aplicare a unui program de cercetare solid in acest sens.

spot_img

Ultimele știri