Prin accelerarea ritmului de dezvoltare, bazata pe consumarea resurselor neregenerabile de energie, s-a constatat practic, la nivel global, ca apare, cu iminenta, amenintarea consecintelor actiunii umane asupra mediului. Schimbarile climatice reprezinta doar unul din dezechilibrele ecologice cu care se confrunta lumea la ora actuala.
In aceasta privinta, KPMG lanseaza in 2008, Initiativa Globala Verde ce stabileste strategia privind schimbarile climatice si obiectivul de a-si reduce emisiile de carbon cu 25 la suta fata de nivelul emisiilor din 2007, pana in 2010. Strategia KPMG este concentrata pe trei angajamente: in primul rand, masurarea, reducerea si raportarea emisiilor de carbon; in al doilea rand, sustinerea proiectelor de mediu pentru a ajuta la rezolvarea provocarilor legate de schimbarile climatice in cadrul mai larg al angajamentul nostru fata de comunitatile noastre, si in al treilea rand, lucrul cu angajatii nostri, furnizorii si clientii, pentru a-i ajuta sa isi imbunatateasca impactul asupra schimbarilor climatice.
KPMG Romania si-a lansat propria sa „Initiativa Verde”, un angajament general al firmei privind protectia mediului. „Managementul KPMG Romania se angajeaza sa integreze cele mai bune practici de mediu in activitatile sale de afaceri, sa reduca si sa recicleze deseurile generate, sa reduca resursele naturale consumate si emisiile de carbon. Initiativa Verde marcheaza angajamentul KPMG de a-si asuma un rol de conducere in promovarea imbunatatirilor din punct de vedere al mediului inconjurator in comunitatile noastre”, a declarat Serban Toader, Senior Partner al KPMG Romania.
O actiune exemplificatoare a companiei deja in desfasurare este „Programul de Mediu”, care abordeaza cateva obiective ale firmei, dupa cum urmeaza:
• Reducerea cantitatii de hartie folosita (ex. printarea fata-verso);
• Cresterea cantitatii de hartie reciclata utilizata;
• Colectarea si reciclarea hartiei si a deseurilor de plastic;
• Reducerea consumului de energie (incalzire/racire si electricitate);
• Implementarea unei politici de calatorie „prietenoasa” fata de mediu (ex. folosirea masinilor cat de putin posibil sau gruparea mai multor persoane in aceeasi masina pentru calatoriile in interes de serviciu).
„Initiativa verde” intreprinsa de compania KPMG pentru atingerea propriilor obiective, a fost evidenta pentru anul 2008. Astfel, chiar daca in 2008 numarul de angajati ai KPMG Romania a crescut, consumul de energie electrica a scazut cu 36.640 KWh, iar consumul de gaze naturale s-a redus cu aproximativ 17.000 Ncm. Aceste rezultate conduc la o reducere a emisiilor indirecte de bioxid de carbon (CO2) cu 70 de tone (un procent de 7.7 %), raportat la nivelul initial din 2007, echivalent a 210 copaci plantati.
O tona de hartie reciclata salveaza aproximativ 17 copaci – in 2008, KPMG a colectat si trimis spre reciclare 6.5 tone de deseuri de hartie si carton, si a colectat 7 metri cubi de deseuri de plastic.
„Chiar daca KPMG Romania nu creeaza un impact semnificativ asupra mediului, deoarece noi suntem o companie responsabila, cu siguranta vom implementa orice pas "mic" pentru a atinge obiective de mediu " mari" ”, a spus Geta Diaconu, Director al Departamentului de Asistenta de Mediu.
O companie de audit si consultanta, cu activitate preponderent de birou, a reusit sa realizeze o reducere a impactului asupra mediului si a emisiilor indirecte de CO2 – „ dorim sa transmitem clientilor nostri si tuturor celorlalte parti interesate ca putem sa actionam si sa ne dezvoltam afacerea intr-un mod responsabil si durabil, imbinand valorile economice, cu cele sociale si de protectie a mediului”, conclude Serban Toader.
Despre KPMG:
KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 145 de tari si avem 123.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International , o corporatie elvetiana. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare.
In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 600 de angajati si parteneri, atat cetateni romani cat si expatriati.