07/05/2009 Asociatia EcoAssist – Ecologistii actioneaza in acest weekend in ariile protejate

In weekendul 8 – 10 Mai Asociatia EcoAssist in parteneriat cu Administratia Parcului National Piatra Craiului, Jandarmeria Romana si Primaria Zarnesti, vor realiza patrule verzi in Parcul National Piatra Craiului pentru sensibilizarea si responsabilizarea turistilor care intra cu autovehicule in arii protejate, aprind focul pentru gratare sau poluaza mediul cu deseuri.

Asociatia EcoAssist va aduce peste 60 de voluntari din Bucuresti, Cluj si Iasi pentru a sensibiliza cetatenii romani sa prefere relaxarea in ariile protejate fara gratar, fara ATV-uri sau plimbare in masina si, evident, fara gunoi lasat in urma. In curand vor fi amenajate si in Romania spatii speciale pentru gratare, pentru a asigura astfel atat protectia padurilor cat si buna-dispozitie cetatenilor, reteta deja-existenta in occident. Pana la amenajarea unor spatii speciale pentru gratare, cetatenii sunt invitati sa petreaca plimbarile in ariile protejate fara sa afecteze natura si sa nu isi marcheze sederea cu resturi menajere de nici un fel.

Patrule mixte formate din membrii Administratiei Parcului National Piatra Craiului, Jandarmeria Montana si voluntari ai Asociatiei EcoAssist vor participa la responsabilizarea vizitatorilor prin aplicarea amenzilor pentru contraventiile mai sus mentionate.

Administratia parcului sprijina logistic initiativa, prin confectionarea panourilor care vor fi amplasate in teren, cu masini si personal pentru patrulari si a participat activ la organizarea evenimentului. Primaria Zarnesti asigura transportul voluntarilor, sandvisuri, saci menajeri, manusi si transportul deseurilor colectate. Cazarea voluntarilor a fost asigurata la preturi reduse de cabanele Plaiu Foii si Gura Raului.

Actiunea a avut un proiect pilot weekendul trecut, cand, in Parcul Natural Bucegi au fost evacuate deseuri in 11 camioane si acordate 14 amenzi pentru foc, gunoi si acces cu vehicul motorizat in arie protejata. Surpriza placuta au constituit-o insa cetatenii care au ajutat voluntarii EcoAssist sa transporte deseurile catre locurile de colectare sau chiar sprijinirea voluntarilor in curatarea ariei protejate. Asadar, este posibil si in Romania!

”Romanii vor trebui sa inteleaga ca nu este nimeni obligat sa stranga mizeria dupa ei. Nici autoritatile, nici ONG-urile. De asemenea, vor trebui sa inteleaga si faptul ca nu pot fi facute focuri in arii protejate si ca plimbarea pe munte nu inseamna plimbare cu masina sau cu ATV-ul. Ariile protejate nu sunt strazi publice, iar fiecare turist are obligatia sa nu afecteze natura in nici un fel.” Liana Buzea, Președinte EcoAssist.

„Fiecare vizitator al unui parc national doreste sa traiasca o experienta deosebita. Turistii vin in Piatra Craiului dorind sa gaseasca o natura curata, sa vada paduri, plante si animale, sa auda….linistea. Multi dintre ei viseaza la standarde vest-europene de vizitare, omitand insa un lucru fundamental: adaptarea propriului comportament la aceste standarde, astfel incat sa nu deranjeze nici partenerii de drumetie si nici natura. Sfatul nostru: daca doriti conditii civilizate de vizitare este cazul ca in primul rand dumneavostra sa va purtati in mod civilizat, altfel toate eforturile si investitiile noastre sunt zadarnice” Dr. biolog Oliviu G. Pop, Director Administratia Parcului National Piatra Craiului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri