02/06/2010 Regus – Companiile solicita mai multe facilitati fiscale pentru investitiile verzi

Conform unui sondaj recent efectuat pe plan global de furnizorul de solutii pentru spatiile de lucru Regus, 75% dintre companiile din intreaga lume considera ca stimularea investitiilor verzi poate fi realizata prin acordarea unor facilitati fiscale guvernamentale.

Studiul Regus releva faptul ca, in realitate, doar 37% din companiile din intreaga lume isi monitorizeaza emisiile si mai putin de o cincime (19%) isi masoara amprenta de carbon generata de propria activitate. 46% din companiile din toata lumea declara ca ar investi in echipamente cu emisii reduse de carbon doar daca acele costuri de exploatare ar fi similare sau mai mici fața de costurile aferente echipamentelor conventionale. Doar un procent dezamagitor de 40% a investit in echipamente cu emisii reduse de carbon si doar 38% dintre companii au inclus in politica lor investiții de acest gen.

Pe plan global, companiile mici se situeaza sub media nivelului real si estimat in ceea ce priveste investitiile verzi. Acest lucru indica faptul ca afacerile mai mici sunt mai greu de convins sa aleaga echipamente cu emisii reduse de carbon la preturi marginal mai ridicate, intrucat nevoile pe termen scurt sunt mai urgente decat investitiile pe termen lung. Doar 19% din companiile mici isi monitorizeaza amprenta de carbon, comparativ cu 43% in cazul companiilor mari. De asemenea, doar 36% din companiile mici au investit in echipamente ecologice, comparativ cu 59% in cazul companiilor mari. In mod evident, obiectivele ambitioase trasate de guverne nu țin cont de realitatea existenta in randul companiilor mici, in ceea ce priveste recurgerea la echipamentele verzi de catre acestea.

Sondajul a analizat si diferentele intre sectoare. 43% din companiile din sectorul IT&C isi monitorizeaza amprenta de carbon, domeniu care conform studiilor recente produce aceeasi cantitate de emisii ca si industria aeronautica . 53% din companiile din acest sector au investit in tehnologii ecologice si 57% dispun si de o politica de companie, care include astfel de investiții. In comparație cu acestea, doar 25% din companiile care isi desfasoara activitatea in sectorul de consultanta isi monitorizeaza amprenta de carbon, insa 71% declara ca majoritatea echipamentelor folosite sunt eficiente din punct de vedere energetic.

Mark Dixon, directorul executiv al companiei Regus, adauga: “Asumarea utilizarii echipamentelor ecologice si a initiativelor de monitorizare se situeaza in continuare la un nivel dezamagitor de scazut, in special in randul companiilor mai mici. Cu toate acestea, companiile mici si mijlocii sunt cele care produc jumatate din cifra de afaceri a unei tari, rezultata din sectorul de afaceri. Daca guvernele doresc cu adevarat ca, pana la jumatatea secolului, sa-si indeplineasca obiectivele ambitioase de reducere a emisiilor de carbon pe care si le-au propus, atunci acestea trebuie sa stimuleze corespunzator astfel de schimbari. In momentul de fata, tehnologiile care implica emisii reduse de carbon sunt limitate in ceea ce privește gama de produse oferite si se vand la preturi ridicate. Acest fapt este un obstacol decisiv in calea investitiilor. Dupa cum arata sondajul nostru, facilitatile fiscale ar ajuta enorm, iar accelerarea implementarii unor astfel de solutii ar contribui totodata si la dezvoltarea unei piete extinse, unde preturile pe unitate ar scadea.”

“Investitiile ecologice nu se limiteaza doar la tehnologii, acestea trebuie sa fie aplicabile in cazul tuturor initiativelor de protejare a mediului eficiente si masurabile, precum minimizarea nivelului de subocupare a imobilelor comerciale. Estimari precaute arata ca 38% din spatiile de birouri sunt neocupate la orice moment de timp , si totusi aceste spatii sunt incalzite, racorite sau iluminate, generandu-se astfel tone de emisii de carbon inutile in fiecare an. In consecința, reducerea nivelului de subocupare a birourilor trebuie considerata la fel de eligibila pentru facilitati fiscale, ca si echipamentele cu consum redus de energie.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri