01/02/08 MMDD – Ziua internationala a zonelor umede

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) aniverseaza si in acest an, in data de 2 februarie, Ziua Mondiala a Zonelor Umede, care marcheaza semnarea, in anul 1971, a Conventiei de la Ramsar, ratificata de Romania prin Legea nr. 5/1991.

Conventia de la Ramsar stabileste cadrul actiunilor nationale si al cooperarii internationale pentru conservarea si utilizarea rationala a zonelor umede si a resurselor pe care acestea le ofera.

Zonele umede sunt definite ca fiind intinderile de balti, mlastini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este statatoare sau curgatoare, dulce sau sarata, inclusiv intinderi de apa marina a caror adancime la reflux nu depaseste 6 metri.

„Healthy wetlands, healthy people” – „Zone umede sanatoase, oameni sanatosi” este deviza sub care se desfasoara in acest an Ziua Mondiala a Zonelor Umede.

Tema abordata in acest an se refera la relatia dintre zonele umede si sanatatea umana, subliniindu-se importanta utilizarii acestor zone intr-un mod durabil, astfel incat acestea sa constituie o sursa de existenta atat pentru generatiile prezente cat si pentru cele viitoare.

Cu aceasta ocazie se vor realiza actiuni care urmaresc constientizarea publicului asupra valorilor zonelor umede si beneficiilor care rezulta din protectia si utilizarea lor durabila.

Aceasta zi constituie o oportunitate pentru a sublinia relatia solida dintre functionarea adecvata a ecosistemelor zonelor umede si sanatatea umana, precum si importanta realizarii unei strategii de management care sa evidentieze ambele aspecte: zonele umede si sanatatea umana.

Nu trebuie sa uitam ca poluarea apelor, salubrizarea deficitara, pescuitul intensiv si nu numai acestea vor conduce, in viitor, la distrugerea capacitatii zonelor umede de a furniza hrana pentru consumul populatiei.
Administrand in mod eficient zonele umede, ele vor continua sa fie o sursa de hrana pentru populatiile din multe zone ale Globului.

Lucia Ana Varga, secretar de stat in cadrul MMDD a declarat: „Trebuie sa impunem o utilizare rationala a resurselor oferite de zonele umede, pentru ca generatiile viitoare sa se poata bucura din plin de beneficiile oferite de acestea. Numai prin protejarea patrimoniului natural si prin realizarea unui management adecvat al zonelor umede se vor crea premisele pentru dezvoltarea economica durabila si pentru mentinerea sanatatii planetei noastre”

Zonele umede de importanta internationala declarate in Romania sunt:

– Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii” cu o suprafata de 580.000 ha;
– Insula Mica a Brailei, cu o suprafata de 17.586 ha;
– Parcul Natural Lunca Muresului, cu o suprafata de 17 166 ha;
– Complexul piscicol Dumbravita, cu o suprafata de 413,5 ha;
– Lacul Techirghiol, cu o suprafata de 1462 ha.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Agentiile Regionale si cele Judetene pentru Protectia Mediului, precum si Administratiile parcurilor, unde zonele umede, constituite in habitate pentru speciile de pasari acvatice, au un grad mare de reprezentativitate, vor organiza, impreuna cu toti factorii interesati (autoritati locale, organizatii neguvernamentale, mass-media), activitati specifice de celebrare a acestui important eveniment.
Se vor organiza astfel, in intreaga tara, simpozioane, expozitii si concursuri, si se vor realiza pliante, postere si afise, in scopul constientizarii publicului in legatura cu importanta zonelor umede.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri