Telegraful de Prahova: 500 de iguane au ramas in Vama Otopeni

500 de iguane aduse in cinci colete din Salvador au fost retinute marti la Aeroportul International „Henri Coanda” din Bucuresti. Transportul era destinat firmei „Profipet” din Ploiesti, dar, din cauza faptului ca autorizatia de import emisa de Ministerul Mediului lipsea, necuvantatoarele sunt de marti oprite la vama.

Firma „Profipet” din Ploiesti a vrut sa importe 500 de iguane verzi, in valoare totala de 250.000 de dolari, din Salvador. Se pare ca transportul nu avea toate actele necesare si din aceasta cauza animalele au ramas, inca de marti, in Vama Otopeni.

„Iguanele sunt animale care pot fi transportate conform regulilor stabilite de Comisia Europeana prin Regulamentul cu numarul 338. Pentru a le importa este nevoie de avizul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, al Academiei Romane si prezentarea conditiilor de transport. Firma nu a avut toate aceste acte si animalele au fost confiscate”, ne-a declarat o sursa din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. De cealalta parte insa, firma care s-a ocupat cu importul iguanelor sustine ca toate avizele necesare unui astfel de transport erau intocmite si ca acordul de la Ministerul Mediului urma sa fie trimis.

„Toate documentele sunt legale, nu am prezentat niciun act fals la vama, numai ca cei din Romania ne-au spus ca nu avem voie sa le transportam pentru ca nu avem toate actele. Am trimis la minister toate documentele aferente, asteptam sa primim si avizul din partea Ministerului Mediului care urma sa ajunga in zilele imediat premergatoare transportului. Nu stiu exact ce s-a intamplat pentru ca am mai avut si anul trecut un astfel de import si nu am avut probleme, desi am actionat la fel”, ne-a declarat Claudia Barbu, reprezentant al firmei „Profipet”.

Pe termen nedeterminat

Pana cand cercetarile vor lua sfarsit, se pare ca animalele vor ramane in Vama Otopeni. „Iguanele nu sunt capturate din mediul natural, ci sunt luate dintr-o ferma. Am incercat macar sa obtinem un raspuns negativ sa trimitem animalele inapoi pentru a nu ramane in Vama, pentru ca asa nu sunt nici pe teritoriul Romaniei, nici in proprietatea altcuiva si sunt chinuite. Am vrut sa mergem la ele sa le hranim, am reusit in cele din urma marti seara si azi (n. r. miercuri) am trimis pe cineva la ele din nou”, a adaugat Claudia Barbu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri