Un biolog zboara in jurul lumii intr-un avion eco, Pipistrel, de 290 kilograme (Video)

Sa faci inconjurul lumii in avion nu mai reprezinta de mult o noutatate, dar sa zbori intr-un avion ultrausor, de numai 290 de kilograme, iar scopul propus sa fie doar acela de a consuma cat mai putin combustibil reprezinta un exemplu pentru toti cei care s-au hotarat, sau nu, pretuiasca mediul inconjurator.

Slovenul Matevz Lenarcic are 53 de ani, este biolog, alpinist si pilot si a plecat dumnica dimineata din Liubliana, capitala Sloveniei, la bordul avionului eco, fabricat de compania slovena Pipistrel, in intentia de a parcurge in aproximativ 2 luni 100.000 de kilometri.

El va survola toate continentele lumii, va trece pe deasupra Everestului si a Antarcticii, cat si peste 3 oceane si 120 de parcuri nationale.

Slovenul va masura gradul de poluare in locuri neexplorate inca

Prima escala o va face in Maroc, a doua, in Senegal si, apoi, va traversa Atlanticul pentru a ajunge in America. Lenarcic va masura concentratiile de funingine, aerosoli si dioxid de carbon in regiuni greu accesibile ecologistilor si va face fotografii din spatiu a caror tematica va fi apa.

“Vreau sa-i fac pe oameni sa inteleaga ca aceasta lume este singura care ne-a fost data si, daca o vom distruge, noi si copiii nostri o vom pierde pentru totdeauna”, a spus Lenarcic care este un pilot experimentat ce s-a incumetat si in 2004 sa inconjoare lumea.

Compania Pipistrel, premiata, anul trecut,  de NASA

In urmatoarele saptamani, biologul se va afla singur la bordul avionului Pipistrel Virus-SW914 si va zbura la o altitudine de 9.000 de metri pentru a consuma cat mai putin carburant posibil. Avionul sau este fabricat de Pipistrel, vestita companie slovena specializata in aeronavele usoare, care a primit anul trecut premiul NASA pentru aviatie ecologica.

NASA a acordat companiei Pipistrel un premiu de 1,35 de milioane de dolari pentru dezvoltarea avionului electric ultraeconomic, Taurus G4, socotit cel mai performant si economic aparat de zbor electric din lume. Taurus G4 a castigat primul loc in cadrul competitiei Green Flight Challenge, organizata de agentia spatiala in perioada 25 septembrie-1 octombrie 2011.

Un proiect de 2 milioane de euro

“Pipistrel Virus-SW914 poate zbura in conditii extreme, la temperaturi care variaza intre-50 si 50 de grade Celsius si poate zbura 4.000 de kilometri fara escala”, a spus Ivo Boscarol, patronul Pipistrel.

Aeronava poate atinge o viteza de 300 de kilometri pe ora si este dotata cu toate instrumentele de navigatie si de comunicatii, necesare, iar costurile acestui proiect se cifreaza la 2 milioane de euro.

“Birocratia este una dintre principalele piedici in calea unor astfle de zboruri”, a spus biologul sloven care a evocat dificultatile intalnite pentru a obtine autorizatie de survol in peste 5 tari.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Avionul electric Taurus G4, premiat de NASA

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri