Un judecator american a interzis vineri plantarea semintelor de sfecla modificate genetic patentata de producatorul american Monsanto Co. Decizia va da o puternica lovitura gigantului agricol, in conditiile in care jumatate din productia de zahar din SUA provine din seminte modificate genetic, potrivit Reuters.
In justificarea deciziei sale, judecatorul Jeffrey White a argumentat ca departamentul american pentru Agricultura a aprobat anul trecut semintele de sfecla de zahar modificate genetic patentata de Monsanto in lipsa unor studii de mediu adecvate.
Jumatate din cantitatea de zahar produsa in SUA provine din sfecla modificata genetic, desi semintele de sfecla conventionale sunt inca disponibile.
Decizia lui White nu se aplica si culturilor deja plantate sau recoltate. Ea a fost rezultatul unui proces intentat de ecologisti impotriva companiei Monsanto pentru a opri cultivarea sfeclei de zahar modificate genetic, care rezista erbicidului Roundup, fabricat tot de Monsanto.
Victorie sarbatorita de ecologisti
Activistii de mediu care au intentat procesul au declarat ca decizia judecatorului nu va afecta productia de zahar.
„Este o victorie pentru fermieri, pentru mediu si pentru public”, a declarat George Kimbrell, avocatul Centrului pentru Siguranta Alimentara, organizatia care a intentat procesul.
Conducerea Monsanto a apreciat ca interzicerea semintelor modificate va costa compania si pe clientii sai circa doua miliarde de dolari in 2011 si 2012.
Purtatorul de cuvant al departamentului american pentru Agricultura a anuntat ca decizia judecatorului va fi evaluata pentru a determina pasii care vor urma.
Carmen Albisteanu