Romania a exportat in 2008 circa 129.000 de tone de produse ecologice, in valoare de 100 de milioane de euro, circa 80 la suta dintre produsele exportate fiind materie prima, a declarat, luni, Teodora Aldescu, consilier pentru agricultura ecologica in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), anunta Agerpres.
"Valoarea exporturilor de produse ecologice romanesti a crescut in 2008 cu circa 20 de milioane de euro, fata de 2007, fiind estimata la 100 milioane euro, potrivit comunicarilor facute de importatori si exportatori", a precizat Teodora Aldescu, prezenta la un seminar de promovare a produselor ecologice. Cele mai importante produse exportate au fost fructele de padure, zmeura si afine, unde si pretul obtinut a fost pe masura, in jur de 220 euro/tona, fiind urmate de cereale, oleaginoase si proteice, miere si lapte.
"Firma LaDorna, care detine stampila de export de produse ecologice, nu a iesit anul trecut pe piata externa decat cu lapte procesat, nu si cu branzeturi. In privinta carnii, Romania nu are in momentul de fata nici un procesator de carne pentru a face export, deoarece este permisa inca productia paralela, adica se fac in acelasi loc si produse conventionale, dar si ecologice, iar animalele nu sunt concentrate pe o anumita zona", a explicat consilierul MAPDR. Potrivit sursei citate, datele finale pe 2008 obtinute din agricultura ecologica se vor cunoaste abia la 30 iunie 2009, cand Romania va trebui sa le transmita Comisiei Europene.
"Este greu sa oferi date statistice exacte in acest moment pentru ca nu exista un cod vamal pentru produse ecologice si pentru produse conventionale, ele sunt la comun, iar noi folosim ca sursa comunicarile venite de la importatori si exportatori. Deocamdata, acestea nu au venit intrucat anul trecut aceasta piata nu a mers foarte bine si a ramas multa marfa pe stoc", a mentionat Teodora Aldescu.
In opinia consilierului MAPDR, in Strategia de promovare a exportului realizata cu Ministerul pentru IMM-uri exista o sustinere pentru infiintarea mai multor unitati de procesare si cu toate ca numarul acestora a crescut fata de 2007, Romania ramane totusi un furnizor de materie prima ecologica pe piata externa.
"La ora actuala avem inregistrati aproape 4.200 de operatori care functioneaza in agricultura ecologica si din acestia 89 sunt procesatori si comercianti, fata de 48 cati erau in 2007. Alaturi de procesatori a crescut si numarul comerciantilor dar si al magazinelor specializate", a mai mentionat reprezentantul MAPDR.
In ceea ce priveste suprafata cultivata cu culturi ecologice, aceasta este estimata la 220.000 de hectare pentru 2008, comparativ cu doar 190.000 de hectare in 2007. Pe de alta parte, Romania a importat in 2008 produse ecologice in valoare de 8-10 milioane euro, mai mult cu 3-4 milioane euro decat in 2007, cele mai semnificative fiind gemurile, dulceturile, cafeaua si dulciurile.
In prezent, agricultura ecologica este sustinuta financiar prin doua masuri din PNDR – 123 si 121 – unde au fost depuse foarte multe proiecte de valoare mai mica referitoare la imbutelierea vinului ecologic sau pe platile de agro-mediu, proiecte de furnizare a ingrasamintelor verzi.
"Vom incepe din nou negocierile cu CE pentru reintroducerea masurii de sustinere a agriculturii ecologice, masura respinsa in PNDR, in 2006, deoarece s-a considerat mai important sprijnul pe biodiversitate si pasuni. De altfel, ministrul Agriculturii sustine foarte mult la Bruxelles reintroducerea acestei masuri, care ar putea aduce un sprijin financiar integral public, fara ca fermierii sa contribuie cu vreo suma. Sprijinul pleaca de la 100 euro pe hectar pentru pasuni si poate ajunge pana la 340 de euro pe hectar la conversia unei culturi de legume", a explicat consilierul MAPDR.
In ceea ce priveste consumul de produse ecologice pe piata interna, acesta este sub unu la suta in momentul de fata si, cu toate ca oficialii MAPDR si-au propus o tinta de 5 la suta pana in 2013 si o suprafata cultivata in acest sistem de 750.000 de hectare, nu sunt extrem de optimisti in atingerea acestei tinte. Pe de alta parte, produsele ecologice sunt insa cu 20 pana la 40 la suta mai scumpe decat cele conventionale.
Pe plan european, Italia este cel mai mare cultivator de culturi ecologice, iar cea mai mare piata o detine Germania, Austria si Franta fiind undeva in pozitiile 3 si 4. In 2007, la nivel mondial, suma incasata pe piata produselor ecologice s-a cifrat la 46 miliarde de dolari, suprafata cultivata depasind 32 milioane hectare.
Foto: www.csid.ro