Reptilele rare din Galapagos sunt amenintate de bolile aduse de turisti

Broasca testoasa uriasa si alte vietati salbatice de pe insulele Galapagos se confrunta cu o noua amenintare din partea bolilor aduse de turisti, pretind oamenii de stiinta, citati de Telegraph.

Cercetatorii spun ca astfel de boli se pot raspandi la animale prin tantari. Si cum tantarii din Galapagos prefera sangele reptilelor, in mod expres al testoaselor si iguanelor marine, pericolul a devenit mai mare.

Descoperirile ridica temeri ca acest lucru ar putea devasta speciile native unice ale arhipelagului daca o noua boala va fi transmisa prin intermediul tantarilor, iar acest scenariu pesimist se poate adeveri avand in vedere dezvoltarea tot mai mare a turismului.

Cu ajutorul tehnicilor genetice, cercetatorii au aratat ca o specie de tantar negru de balta (Aedes taeniorhynchus) a colonizat insulele Galapagos in urma cu 200.000 de ani si nu a fost introdus de oameni cum s-a crezut anterior. Insecta s-a adaptat conditiilor din Galapagos, care presupuneau hranirea cu sangele reptilelor, inainte ca oamenii sa introduca mamiferele, in urma cu 500 de ani.

Arnaud Bataille, de la Universitatea Leeds din Marea Britanie si de la Societatea Zoologica din Londra, care a condus cercetarile, a spus ca pericolul ar aparea in cazul in care acesti tantari ar incepe sa poarte boli transmisible precum febra palustra sau febra Nilului de Vest.

„Avand in vedere dezvoltarea rapida a turismului, riscul strecurarii unui tantar purtator de boli din regiunile continentale intr-un avion de turisti este tot mai mare, din moment ce numarul zborurilor cu vizitatori creste semnificativ”, a declarat Dr Andrew Cunningham, de la Universitatea Leeds.

„Daca o noua boala ajunge in arhipelag pe ruta vizitatorilor, teama este ca aceasta ar putea fi transmisa tantarilor din Galapagos, care ar raspandi-o mai departe in intreaga insula”, a adaugat acesta.

Guvernul ecuadorian a introdus de curand o conditie de baza pentru avioanele care zboara catre Galapagos, sa fie tratate cu insecticide in interior la fiecare zbor.

Foto: telegraph.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri