Reactii COP 16: ”Acord imperfect, dar bun”

Noul acord semnat la Cancun reprezinta o victorie majora in primul rand pentru Statele Unite, care au venit la COP 16 fara sa ofere nimic deoarece presedintele Obama nu reuseste de doi ani sa convinga Congresul sa adopte pachetul legislativ de masuri anti-climatice, relateaza ”Te Guardian” intr-un material dedicat reactiilor politice la rezlutatul negocierilor.

”Nu este un acord perfect, nu are tot ceea ce ne-am dorit, insa este foarte bun”, a declarat seful delegatiei de negociatori americani, Todd Stern, la finele negocierilor maraton.

Stern a declarat ulterior, intr-o conferinta de presa, ca summit-ul de la Cancun ofera solutii la doua mari puncte de discutie.

In primul rand, cristalizeaza ideea emisa anul trecut, la Copenhaga, potrivit careia, in cele din urma, tari emergente precum India si China vor fi obligate sa-si reduca emisiile, asemeni celorlate tari cu emisii istorice (statele industrializate).

”Ceea ce am facut anul acesta a fost sa dam greutate si substanta acestui acord. Este un pas semnificativ inainte”, a declarat Stern.
Totodata, acordul de la Cancun obliga China sa accepte monitorizarea internationala a reducerii de emisii, un argument foarte important in negocierile politice din SUA.
In opinia lui Stern, momentul de cotitura al negocierilor a fost reprezentat de intalnirea de 12 ore organizata de tara gazda la finalul summit-ului si care s-a soldat in cele din urma cu o intelegere privind soarta Protocolului de la Kyoto.

Si premierul britanic David Cameron a salutat rezultatul nesperat de la Cancun:

”Acordul de la Cancun este un pas inainte extrem de semnificativ pentru reinnoirea vointei comunitatii internationale de a lupta impotriva schimbarilor climatice printr-o colaborare multilaterala. Acum nu ramane decat ca lumea sa-si tina promisiunile. Va fi nevoie de multe eforturi pana la urmatoarea conferinta climatica, cea din Africa de Sud”, a declarat Cameron, aratand ca Marea Britanie se va tine de promisiunile facute.

Connie Hedegaard, comisarul european pentru Actiune Climatica, a admis faptul ca a venit la Cancun cu foarte putine sperante, aratandu-se destul de descurajata cu 20 de ore inainte de finele summit-ului.

”Am reusit in cele din urma sa avem un rezultat de succes, de care lumea avea nevoie si pe care il astepta. Insa cele doua saptamani de negocieri la Cancun ne-au aratat din nou cat este de lent si dificil acest proces. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca vom avea de parcurs un drum lung si dificil inainte de a ajunge la un acord global obligatoriu de reducere a emisiilor”, a declarat aceasta.
 

Livia Cimpoeru

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri