Tigrii Amur sunt “in pana” genetica

Cercetarile arata ca populatia efectiva a tigrilor Amur, cele mai mari feline din lume, a scazut la mai putin de 35 de exemplare, informeaza BBC.

Desi in salbaticie exista aproximativ 500 de tigri Amur, numarul populatiei efective este o masura a diversitatii lor genetice care prezice sansele speciei de a supravietui.

Tigrul Amur, cunoscut si drept tigrul siberian, este cea mai mare subspecie si se intalnea pe o mare partea a Chinei de Nord, a peninsulei Koreea si in Rusia.

Pe parcursul secolului 20, populatia tigrilor Amur a ajuns aproape de extinctie din cauza cresterii asezarilor umane s-au dezvoltat, a deteriorarii habitatului si a braconajului care a nimicit peste 90% dintre tigri.

Pana in anii 40’, doar 20 din 30 de exemplare supravietuiau in salbaticie. De atunci, o interzicerea a vanatorii si un efort remarcabil de conservare au ajutat, incetul cu incetul, la recuperarea speciei. Astazi, pana la 500 de tigri traiesc in salbaticie, iar 421 sunt pastrati in captivitate.

Michael Russello si Philippe Henry de la Universitatea British Columbia din Canada au condus o echipa formata din membri ai universitatilor din Canada, Japonia si Statele Unite in incercarea de a realiza profilele genetice ale tigrilor Amur ramasi.

Ei au prelevat probe AND de la 95 de exemplare, aproximativ 20% din populatia ramasa a tigrilor siberieni. “Desi recensamantul populatiei tigrilor Amur numara in jur de 500 de exemplare, populatia se comporta ca si cum ar avea o marime de 27-35 de indivizi”, a spus Russello.

Acesta reprezinta cea mai scazuta diversitate genetica intalnita vreodata la o populatie de tigri salbatici. Populatia efectiva a oricarui grup de animale va fi mai mica decat populatia care exista de fapt, dat fiind factori precum indivizii fara pui.
“Ceea ce este remarcabili la tigrul Amur este cat de scazuta este populatia efectiva fata de cea existenta”, spune Russello.

Alta descoperire importanta a studiului este aceea ca tigrii siberieni sunt impartiti in doua populatii care interactioneaza foarte rar. Majoritatea tigrilor Amur traiesc intre versantii Muntilor Sikhote-Alin din Rusia si doar vreo 20 traiesc separat, in zona sud-vestica Primorye a Rusiei.

Cele doua grupuri sunt separate de un culoar intre Vladivostok si Ussurisk, iar analiza genetica arata ca probabil doar trei tigri au reusit sa treaca de partea cealalta, reducand si mai mult numarul populatiei efective.Acest lucru inseamna ca este nevoie de mai multa munca pentru a depasi bariera care separa grupurile de tigri.

Daca nu se intampla astfel, este probabil ca populatia din Primorye sa continue sa se imputineze. Tot astfel ar putea fi eliminate perspectiva reintroducerii tigrilor Amur in China, devreme ce cei din Primorye traiesc cel mai aproape de fosta locatie din China.

Exista si vesti bune

Totusi vestile nu sunt cu totul proaste pentru tigrii siberieni. Echipa lui Russello si a lui Henry a analizat si AND-ul nuclear si mitocondrial a 20 de tigri Amur din captivitate pentru a vedea daca acestia au retinut vreo trasatura genetica unica de cand au fost separati de tigrii din salbaticie.

“Exista variatii ale genelor gasite in captivitate care nu mai exista la tigrii din salbaticie”, spune Russello, ceea ce sugereaza ca programul in captivitate a facut o treaba buna in prezervarea diversitatii genetice a subspeciilor.

“Acum ca se stie ce variatii genetice poseda fiecare exemplar, se va putea face imprecherea selectiva pentru a pastra aceste variatii genetice unice”, adauga Russello.

“Implicatia consta in faptul ca aceasta variatie poate fi folosita pentru a re-infuza populatia salbatica undeva in viitor daca strategiile de reintroducere sunt considerate motivate”, a mai spus acesta.

Rezultatele provin de la cel mai complet studiu genetic al tigrilor salbatici Amur, cea mai rara specie de tigri.

La inceputul secolului 20 au existat noua subspecii de tigru, cu o populatie totala de peste 100 000 de exemplare. Oamenii au provocat de atunci disparitia a trei subspecii, iar numarul total de tigri a scazut la mai putin de 3.000.

Foto: BBC

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri