Statele occidentale consuma apa tarilor in curs de dezvoltare

Cantitatea de apa folosita in productia de alimente si alte bunuri importate din tarile slab dezvoltate agraveaza criza apei, potrivit unui raport citat de BBC.

Peste 20 de ani, atunci cand se estimeaza ca populatia planetei va ajunge la 8 miliarde de oameni, cererea de hrana si energie se va dubla, iar nevoia de apa potabila va creste cu 30%.

„Cererea accelerata a tarilor dezvoltate pune o presiune masiva asupra unor zone care duc deja lipsa de apa. Daca criza apei va deveni critica, ea va ameninta serios dezvoltarea Marii Britanii, din cauza impactului pe care il va avea asupra accesului la resurse vitale”, a explicat profesorul Peter Guthrie, director al Centrului pentru dezvoltare sustenabila de la Universitatea Cambridge.

Concepul cheie al raportului este cel de „apa incorporata” (embedded water), adica apa folosita pentru a cultiva hrana si in productia de bunuri. De exemplu, pentru un litru de bere sunt „incorporati” 156 de litri de apa, necesari in intreg circuitul de productie, de la cultivarea ingredientelor pana la imbuteliere.

Britanici consuma direct doar 3% din apa care se pierde in productia bunurilor de import. In plus, locuitorii Marii Britanii consuma in medie 150 de litri pe zi. Potrivit raportului, situatia se repeta in majoritatea statelor dezvoltate.

In viitor, produsele ar putea purta pe eticheta detalii legate de amprenta de apa, la fel cum electronicele sunt etichetate in functie de consumul de energie.

Foto: photovoicesierraleone.files.wordpress.com

spot_img

Ultimele știri