Speciile dispar mai repede decat evolueaza altele

Oamenii determina disparitia speciilor de plante si animale intr-un ritm mai mare decat ar putea sa se dezvolte noi specii, a declarat Simon Stuart, presedintele Comisiei pentru Supravietuirea Speciilor din cadrul Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), informeaza The Guardian.

Conservationistii au avertizat, deja, ca lumea se afla pe marginea celei de-a “sasea extinctii”, cauzata de distrugerea habitatelor naturale, vanatoare, raspandirea animalelor pradatoare si bolilor si de schimbarile climatice. Pana de curand, insa, se spera ca speciile noi pot tine pasul cu ritmul de disparitie a altora. Simon Stuart a anuntat, insa, ca aproape sigur acest punct a fost depasit in defavoarea biodiversitatii.

“Este greu de masurat rata cu care evolueaza specii noi, dar nu exista dubii ca ritmul actual de extinctie este mai mare. Cred ca este inevitabil”, a declarat Stuart.

In 2004, IUCN a publicat un raport potrivit caruia rata de pierdere a biodiversitatii a ajuns sa fie de pana la 1.000 de ori mai mare decat arata studiul fosilelor dinaintea oamenilor. Conservationistii sustin ca, desi nu au fost facute calcule, rata a mai crescut de atunci, chiar si predictiile dramatice ale cunoscutului biolog E O Wilson de la Harvard putand fi corecte. Acesta spunea ca rata disparitiei speciilor ar ajunge la de 10.000 de ori mai mare in doua decenii.

“Dovezile arata ca are dreptate”, a declarat Stuart. Extinctia face parte din evolutia vietii, doar 2-4% dintre speciile care au trait vreodata pe pamant mai existand si astazi. Cu toate acestea, studiul fosilelor arata ca rata constanta de pierdere a speciilor in istoria de 3,5 miliarde de ani a pamantului este de o specie extincta la un milion de specii pe an.

Din 1500 pana in prezent, doar 869 de extinctii au fost oficial inregistrate. Oamenii de stiinta au cercetat, insa, doar 2 milioane din, estimativ, 5-30 de milioane de specii care exista si au analizat gradul de conservare al doar 3% dintre acestea, rata globala de extinctie fiind extrapolata din rata de pierdere a biodiversitatii dintre speciile cunoscute.

Specialistii precizeaza ca speciile descoperite anual sunt mult mai multe decat cele declarate disparute, insa aceste "noi" plante si animale sunt specii deja existente  gasite de oameni pentru prima data, nu specii nou-evoluate.

Criticii, printre care cunoscutul sceptic Bjorn Lomborg, sustin ca cifrele furnizate de conservationisti se bazeaza pe atat de multe estimari incat nu sunt credibile pentru a sta la baza actiunilor de conservare foarte scumpe. Stuart sustine ca cifrele pot fi subestimate, deoarece cercetatorii ezita sa declare o specie extincta chiar daca aceasta nu mai este observata timp de decenii.

Conventia pentru Diversitate Biologica va anunta, anul acesta, ca promisiunea liderilor lumii facuta in 2002 de reducere a pierderii biodiversitatii pana in 2010 nu a fost indeplinita si va stabili noi tinte, mai ambitioase.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri