Silvian Ionescu: Goliti batalurile petroliere!

Sute de mii de oameni sufera de pe urma batalurilor de reziduuri petroliere, care trebuie golite pana la sfarsitul anului 2009 si renaturate pana la sfarsitul lui 2010, termene stabilite de Comisia Europeana. Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii de Mediu, a facut astazi un apel la toate companiile petroliere care opereaza in Romania sa faca demersuri cat mai rapid pentru rezolvarea problemei.

„Toti operatorii cunosc prevederile Directivei europene din 2005 dar au amanat problema. La ora actuala in Romania nu exista capacitati tehnologice pentru golirea tuturor batalurilor la timp”, a declarat Silvian Ionescu.

In prezent exista, conform datelor Garzii de Mediu peste 50 de bataluri care trebuie desfintate, un batal avand o marime de intre unul si doua hectare. Dupa golirea acestor depozite de reziduuri petroliere pamantul trebuie tratat si pregatit pentru renaturare, iar panza freatica va fi complet curatata in peste 10 ani, a mai subliniat Ionescu.

„Este o problema care afecteaza sute de mii de oameni. Operatiunea este costisitoare, dar trebuie facuta pentru ca dupa 31 decembrie ne putem astepta oricand la intrebari din partea CE”, a mai spus Silvian Ionescu.

Potrivit acestuia, costurile pentru golirea si renaturarea celor peste 50 de bataluri din toata tara s-ar ridica la peste 75 milioane de euro.

La Midia si Vega va fi iarba peste bataluri anul viitor

Rompetrol se numara printre operatorii care au demarat deja operatiunea de golire a batalurilor si de ecologizare a zonelor. Ion Alexe, director al diviziei de calitate, sanatate, siguranta si mediu in cadrul Rompetrol, a explicat pentru Green Report ca cele doua mari amplasamente de bataluri petroliere ale companiei, situate la rafinariile Midia si Vega, vor fi golite printr-o metoda rapida. Aceasta consta in prelucrarea reziduurilor si transportarea lor in alta parte, urmata de lucrari suplimentare de curatare si umplere cu sol.

“Speram ca anul viitor sa avem iarba unde acum avem reziduuri petroliere”, a declarat Ion Alexe. Rompetrol si-a impus o tinta mai ambitioasa de inchidere a acestor depozite, desi termenul de conformare dat de Uniunea Europeana este 2014, sustine Ion Alexe.

Proiectul de eliminare a reziduurilor petroliere si tratarea solului inseamna costuri de zeci de milioane de dolari, sustine directorul din cadrul Rompetrol. “La inceputul programului am estimat o suma de 26 de milioane de dolari, dar aceasta va creste de cateva ori pana la sfarsit”, a declarat Ion Alexe.

Text si Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri