Pretul certificatelor de emisii poluante a scazut la jumatate. Romania ar putea obtine doar 1,5 miliarde euro din vanzarea lor

Romania ar putea incasa doar 1,5 miliarde de euro din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, adica 50% din suma pe care ar fi putut sa o obtina in urma cu doi ani, informeaza Mediafax. Cauza o reprezinta faptul ca pretul acestora a scazut la jumatate comparativ cu 2009-2010.

Romania dispune de un surplus de 300 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, evaluate in urma cu doi ani la circa trei miliarde de euro. In 2011, pretul certificatelor a scazut la 5-6 euro pe unitate, fata de 10 euro in 2009-2010.

Tara noastra negociaza vanzarea acestor certificate cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada, a declarat Florentina Manea, director al Directiei Schimbari Climatice din Ministerul Mediului.

"Ar fi bine ca aceste certificate sa fie vandute pana in 2012, pentru ca nu se stie daca se vor reporta. Speram sa avem in perioada urmatoare o tranzactie concreta, sa ne alaturam Cehiei si Poloniei, care au reusit sa vanda certificate, in conditiile in care Rusia si Ucraina si-au pierdut credibilitatea dupa ce au folosit in alte scopuri bani astfel obtinuti, nu in proiecte de mediu", a declarat Manea marti, intr-o conferinta organizata de Focus Energetic.

Sumele obtinute vor fi gestionate de Fondul pentru Mediu pe sase categorii de proiecte, cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efecte de sera.
Oficiali ai Ministerului Economiei estimau in urma cu un an ca ar putea strange pana la 2,5 miliarde de euro din comercializarea certificatelor.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt alocate fiecarui stat semnatar al protocolului de la Kyoto. Un certificat echivaleaza cu o tona de CO2 emisa in atmosfera.

Sursa foto: carbonenergy.blogspot.com

Bogdan Tupilat
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri