Concentratia de cenusa vulcanica de deasupra Romaniei s-a diminuat semnificativ inca de duminica, iar astazi, partea de vest a tarii se va elibera pana la ora 21. Spatiul aerian al Romaniei s-a deschis partial incepand cu ora 9.
Potrivit testelor desfasurate de ANM, concentratiile de particule sunt nesemnificative, fara niciun pericol pentru populatie. In urmatoarele doua zile nu vor fi depasiri ale concentratiilor de poluanti la sol, pe teritoriul Romaniei.
Norul de cenusa vulcanica va continua sa se extinda peste cea mai mare parte a Europei, indeosebi spre regiunile nordice si estice, anunta Centrul international de avertizare pentru aviatie. Duminica seara, norul a ajuns in centrul Italiei, nordul Greciei si al Turciei.
"Norul a trecut de Romania, dar continua sa vina datorita emisiei continue”, a explicat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, citat de Mediafax. Exista posibilitatea ca cenusa vulcanica sa vina in continuare spre Europa si Romania, pana joi.
Situatia aeroporturilor din Romania va fi stabilita luni seara, la ora 21.00.
Pericol de cinci ori mai mare
Vulcanul Eyjafjallajoekull, din sudul Islandei, a inceput sa erupa miercuri, 14 aprilie, pentru a doua oara in decurs de o luna. Potrivit vulcanologului Armann Höskuldsson, specializat in activitatea vulcanului Eyjafjallajökull, eruptia va mai dura inca doua sau trei zile.
"Ramanem ingrijorati pentru ca eruptia acestui stratovulcan ar putea sa fie urmata de cea a Katla, un vulcan partial acoperit de ghetarul Mýrdal. Istoria ne arata ca de cate ori vulcanul Eyjafjallajökull a intrat in activitate, el a fost urmat de Katla", a mai explicat Höskuldsson, intr-un interviu acordat ziarului francez Liberation.
Katla este de cinci ori mai mare decat Eyjafjallajökull, iar ultima sa eruptie, din 1918 a durat 24 de zile si a avut efecte devastatoare. “Il urmarim asadar indeaproape. (In caz de eruptie, n.r.) am avea patru ore maxim si jumatate de ora minim pentru a evacua populatia din zona", explica Armann Höskuldsson.
In Islanda, pe o raza de 60 de kilometri in jurul vulcanului, toti oamenii trebuie sa poarte o masca. “E vital sa o porti. Deja s-a depus un strat de praf cu grosimea de 5-10 centimetri. O expunere indelungata la aceste particule este periculoasa pentru ca, fiind foarte fine, pot provoca inflamatii serioase ale cailor respiratorii”, a mai declarat vulcanologul.
6,8 milioane de pasageri afectati
Ministrii transporturilor din tarile UE vor participa astazi la o videoconferinta de urgenta, pentru a cauta metode prin care poate fi ameliorata criza cauzata de eruptie. Peste 6,8 milioane de pasageri au fost afectati pana acum, in cele cinci zile de cand a inceput criza, potrivit BBC,.
Spatiul aerian ramane inchis astazi in peste 20 de tari. Pasagerii europeni blocati in SUA sau Asia ar putea zbura pana in Spania, de unde pot ajunge la destinatie cu ajutorul mijloacelor de transport de teren.
Autoritatile au interzis zborurile din cauza temerilor ca cenusa, un amestec de sticla, nisip si particule de roca, ar putea afecta serios motoarele avioanelor.
Foto: Boston News