Procesul tehnologic de prabusire controlata a salinei din Ocnele Mari evolueaza in parametri normali, nefiind pusa in pericol populatia din zona, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, profesorul Florin Zamfirescu, coordonatorul proiectului, citat de Agerpres.
"Este de subliniat faptul ca din caverna s-au scos peste 300.000 de mc de saramura. Noi am preconizat ca la final cantitatea maxima ce va fi scoasa din interiorul cavernei va fi de 600.000. Deci am trecut de jumatate. Dar mai mult decat atat, toata cantitatea de steril care s-a prabusit formeaza un fund de lac. Ceea ce inseamna ca fenomenul se stabilizeaza" – a sustinut Zamfirescu. El a mai precizat ca, indiferent daca nivelul saramurii din crater mai creste, nu va ajunge niciodata sa depaseasca cota solului si sa se reverse pe versanti.
"Mai sunt aproape 10 m pana la teava de by-pass care ar prelua orice crestere si ar evacua-o jos in lacul de acumulare. Se poate spune ca la nivelul craterului de prabusire din campul I sonde, nu mai exista nici un factor de risc, nici un pericol pentru localnicii situati la baza versantului, in aval de craterul de rupere" – a completat profesorul.
Referitor la cota lacului de acumulare de pe firul paraului sarat, care a ajuns la 266,60, foarte aproape de cota de atentie de 267, Zamfirescu a aratat ca lucrurile evolueaza controlat.
"Nivelul lacului creste incet, aproximativ 10 cm pe zi. La cota 267, va incepe preevacuarea lucrurilor oamenilor. Nu aceasta cota este cea de pericol. Abia la nivelul cotei de 269 se poate spune ca saramura din lacul de acumulare ajunge la temeliile celorlalte case. Dar eu vreau sa precizez urmatorul aspect: toata cantitatea de saramura care este acum inca sus in crater, in caverna minei, daca ar ajunge in lacul de acumulare, tot nu s-ar ajunge la cota de inundatie de 269" – a afirmat profesorul Zamfirescu.
Ploile din ultimul timp, potrivit coordonatorului proiectului, nu au influentat in mod decisiv procesul, dar venirea toamnei si implicit a sezonului ploios trebuie luata in calcul in ceea ce priveste desfasurarea ulterioara a procesului de prabusire controlata. La Ocnele Mari, a inceput de o luna un proces amplu de prabusire controlata a tavanului salinei din campul I sonde.
Cantitatea totala de saramura din interiorul minei care trebuie evacuata este 600.000 mc. Pana in prezent a fost evacuata jumatate din aceasta cantitate. O parte a fost uzinata de cei doi agenti economici, Oltchim si Uzinele de Soda Govora. Restul a fost stocata in lacul de acumulare de pe firul paraului Sarat construit cu acest scop. Capacitatea lui maxima de stocare este de 500.000 mc.
Lacul insa nu poate fi folosit la capacitate maxima, deoarece in zona lui se afla aproximativ 20 familii care ar fi trebuit stramutate intr-un cartier – Cazanesti – din Ramnicu Valcea, zece familii aflandu-se chiar intr-o zona cu factor de risc crescut. Data fiind intarzierea lucrarilor la noile locuinte pentru stramutati – intarzieri din cauza finantarii – autoritatile si specialistii din zona se straduiesc sa mentina cota din lacul de acumulare la un nivel acceptabil, care sa nu inunde aceste gospodarii. Pana in prezent, au fost totusi evacuate trei familii, o casa este inundata iar productia agricola este compromisa pentru alte cinci.
Foto: blog.makezine.com