Jandarmii se alatura initiativei "Ora Pamantului" si vor stinge, sambata, intre orele 20.30 si 21.30, luminile din locuintele proprii, iar in unitatile Jandarmeriei Romane va fi un consum rational al energiei, pentru sustinerea eforturilor globale impotriva poluarii si a incalzirii globale, transmite Mediafax.
Inspectorul general al Jandarmeriei Romane, Olimpiodor Antonescu, a adresat un apel tuturor jandarmilor de a participa, sambata, la actiunea "Ora Pamantului". Astfel, intre orele 20.30 si 21.30, jandarmii se vor alatura initiatorilor si participantilor la aceasta campanie.
Jandarmeria Romana precizeaza ca a participat constant la campanii ce au avut ca scop protejarea mediului inconjurator, alaturi de ONG-uri, institutii publice sau reprezentanti ai mass-media.
27 de orase din Romania sting lumina
Luminile in cladiri emblematice din 27 de orase vor fi stinse sambata, de "Ora Pamantului", iar timp de o ora vor fi organizate spectacole la lumina lumanarilor si concerte unplugged, Romania alaturandu-se pentru a doua oara la campania globala la care si-au anuntat participarea 115 tari.
"Toata lumea stinge lumina pentru o ora" este declaratia prin care Romania se alatura, pentru a doua oara, campaniei globale "Ora Pamantului".
Cele 27 de orase care, in 27 martie, la 20.30, vor stinge lumina pentru o ora sunt Aiud, Alba-Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Braila, Buftea, Constanta, Craiova, Deva, Focsani, Giurgiu, Horezu, Iasi, Miercurea-Ciuc, Mizil, Piatra Neamt, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Satu Mare, Timisoara, Tulcea, Vatra Dornei, Vaslui si Bucuresti. "Ora Pamantului" 2010 va fi celebrata si cu spectacole la lumina lumanarii, observatii de corpuri ceresti sau concerte unplugged, potrivit unui comunicat al WWF – Romania.
Concert 100% unplugged la Bucuresti
Bucurestiul se numara, ca si anul trecut, printre capitalele lumii care vor stinge luminile in semn de sustinere a cauzei Earth Hour. Pe 27 martie, de la 20.30, Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, Opera Romana, Teatrul National, Muzeul National de Arta, alaturi de zeci de sedii de companii, se vor cufunda in intuneric timp de o ora.
World Wide Fund for Nature (WWF) va organiza, impreuna cu Zoli Toth, ambasador Earth Hour, un eveniment special, care nu va implica folosirea surselor de curent: un concert 100% unplugged, un spectacol de jonglerii cu foc, dar si o sesiune de observatii astronomice, la invitatia membrilor Astroclubului Bucuresti.
Moldova trece pe lumanari
In Moldova, la Iasi, Bacau si Vaslui se vor stinge luminile mai multor institutii, monumente si cladiri emblematice din oras. La Botosani, pentru a marca evenimentul, Primaria va stinge luminile mai multor cladiri si va organiza un spectacol in Piata Revolutiei.
Un grup de copii va canta la lumina lumanarilor asezate in forma numarului 60, simbolul evenimentului. La Vatra Dornei, la initiativa unor institutii de invatamant, Primaria va stinge luminile in centrul orasului, ceea ce va permite formarea unui 60 din lumanari purtate de cateva zeci de copii.
La Constanta se vor stinge luminile la Primarie, Consiliul Judetean, Institutia Prefectului, Sala Sporturilor si Palatul Copiilor. La Tulcea, intre orele 18.30 si 22.00 va loc un spectacol nocturn de muzica, dans si poezie in Piata Civica.
Membrii Astroclubului Delta Orion vor organiza o sesiune de observatii astronomice in fata Palatului Copiilor, oferind explicatii despre corpurile ceresti si despre poluarea luminoasa.
Simbolul Bistritei ramane in intuneric pentru o ora
In Transilvania, Baia Mare a anuntat ca luminile se vor stinge la mai multe obiective importante ale orasului, printre care si Teatrul Municipal, Turnul Stefan si Biserica Sfanta Treime. In Bistrita, iluminatul public din zona pietonala "Liviu Rebreanu" din centrul istoric al municipiului va fi intrerupt pentru o ora, astfel ca simbolul orasului, Biserica Evanghelica, dar si Primaria se vor afla in intuneric. Pe lista oraselor transilvanene ce au anuntat stingerea luminilor pe 27 martie se mai afla Satu Mare si Aiud.
Ramnicu Valcea, primul oras din Romania care a confirmat in mod oficial anul acesta participarea la evenimentul Earth Hour, a hotarat ca peste 30 de institutii publice si comerciale din oras vor stinge luminile timp de o ora. Urmand exemplul resedintei de judet, si alte localitati din Valcea, precum Baile Govora, Baile Olanesti, Calimanesti si Horezu, au anuntat stingerea iluminatului public.
La Giurgiu si Ploiesti oficialii au anuntat ca vor lua parte la aceasta actiune alaturi de institutiile subordonate Consiliului Local si Primariei.
Astronomie de trotuar la Timisoara
In partea de vest a Romaniei, la Timisoara, municipalitatea va intrerupe iluminatul institutiilior publice si va promova ideea stingerii luminilor in randul institutiilor private, incurajand, totodata, cetatenii sa repete gestul in locuintele lor. Observatorul Astronomic Timisoara va organiza evenimentul "Sidewalk Astronomy 2010" (Astronomia de trotuar 2010). Teatrul Studentesc Thespis din Timisoara sarbatoreste si in acest an Ora Pamantului, incluzand in suita manifestarilor teatrale prilejuite de Ziua Internationala a Teatrului un spectacol-lectura si cina la lumina lumanarilor.
La Resita, Asociatia Euroland Banat planuieste un "mars al lumanarilor", la care a invitat toti elevii si studentii din oras.
In 2009, aproape un miliard de oameni din 4.100 de orase de pe mapamond au stins lumina de "Ora Pamantului", pentru a trimite liderilor lumii un mesaj despre nevoia de actiune impotriva schimbarilor climatice. Dintre acestea, 15 au fost din Romania.
Anul trecut, Romania a participat pentru prima oara la campania globala in calitate de țara oficiala Earth Hour, la initiativa WWF, organizatia care coordoneaza de patru ani campania globala. Pe 28 martie 2009, intre 20.30 si 21.30, doua milioane de romani au stins luminile in casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic National.
Foto: Gandul