Interesele comerciale au triumfat in fata nevoii de conservare in cadrul Conventiei pentru Comertul International cu Specii Periclitate (CITES), care s-a incheiat ieri, dupa doua saptamani, in Qatar.
Grijile economice pe termen scurt au impiedicat aprobarea eforturilor de restrictionare a comertului cu cateva specii marine, care aduc profit, la intalnirea celor 175 de natiuni membre CITES. “Cum e vorba de bani, ‘s’-ul de la ‘science’ (stiinta) e taiat cu doua linii verticale”, a declarat Willem Wijnstekers, secretarul general al CITES. “Exista un interes economic enorm in prinderea si comercializarea acestor specii, iar o bucata de hartie a CITES nu reprezinta nimic pentru comercianti”, a adaugat acesta.
Cea mai mare atentie s-a indreptat catre tarile asiatice, in special Japonia, care s-a opus interzicerii comertului cu ton rosu din Atlantic. Stocurile de ton rosu au scazut cu peste 80% din 1970 pana in prezent, sustin reprezentantii CITES.
Japonia importa aproximativ 80% din capturi, in special din Uniunea Europeana. Delegatii au respins propunerea de interdictie dupa ce Tokyo a argumentat ca reglementarile privind prinderea tonului sunt neclare.
Dupa o conferinta in care s-a refuzat protectia pentru multe specii marine, delegatii au intors, in ultima zi, o decizie de restrictionare a comertului cu rechinii scrumbiilor, afectati de pescuit in exces in Atlantic si Marea Mediterana. De asemenea, nici apelul de a restrictiona comertul cu alte sapte specii de rechin nu a avut ecou.
Cu toate acestea, au existat si succese ale taberei conservationistilor. Kenya a reusit sa obtina trecerea rinocerilor pe o lista de protectie pentru a combate braconajul.
Foto: Reuters