Gurmanzii si iubitorii traditiilor gastronomice sunt invitati sambata, 10 octombrie, sa savureze din bucatele Dunarii si Deltei, la primul festival gastronomic dedicat Deltei, „D’ale Gurii Dunarii”.
Evenimentul, organizat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Ursus Breweries si eJOBS, va avea loc la Uzlina, in Complexul Cormoran, unde cei mai priceputi bucatari din Chilia, Crisan, Mahmudia, Murighiol, Sarichioi si Sarighiol de Deal se vor intrece in arta gatitului.
Acestia vor fi urmariti indeaproape de un juriu ce-i va avea in frunte pe maestrii Mircea Dinescu si Razvan Cucui si vor fi acompaniati de trei ansambluri folclorice din Delta.
La festivalul-concurs de traditie culinara cu specialitati specifice Deltei Dunarii bucatarii vor fi premiati. Marele Premiu Ursus Breweries este de 3.000 de euro, Premiul Special eJOBS consta in 2.000 de euro si Premiul „Radu Anton Roman” 1.000 de euro. Acestea vor finanta trei proiecte sociale menite sa contribuie la dezvoltarea durabila si responsabila a comunitatilor deltaice.
“Oamenii Deltei trebuie sa fie constienti ca gatesc ca nimeni altii. Pentru ca traditiile gastronomice si culturale ale Deltei merita si trebuie promovate. Pentru ca pescuitul industrial si braconajul, realitati care distrug Delta, trebuie sa lase loc ecoturismului, turismului cultural si gastronomic, alternative de dezvoltare concrete, responsabile si durabile”, spun reprezentantii Salvati Dunarea si Delta.
Invitati speciali la jurizare si degustare sunt Silvian Ionescu, Sulfina Barbu, Grigore Baboianu, Mircea Dinescu, Gica Popescu si Ivan Patzaichin.
Foto: delta-romania.ro