Ecolocatia face ca liliecii si delfinii sa aiba un ADN asemanator

Capacitatea delfinilor si a liliecilor de a detecta sunetele cu o frecventa foarte inalta face ca ADN-ul lor sa fie foarte asemanator, transmite BBC.

Oamenii de stiinta au descoperit ca o gena cheie, ce controleaza caracteristicile urechii, s-a dezvoltat intr-un mod asemanator la ambele specii. Aceasta este prima data cand o evolutie genetica similara a fost descoperita la doua specii atat de diferite.

"Fenomenul este comun la scara morfologica, dar se presupune ca nu se intampla la nivelul ADN-ului pentru ca exista atatea cai diferite pe care se poate ajunge la aceeasi solutie", a explicat dr. Stephen Rossiter de la Queen Mary’s School of Biological and Chemical Sciences. Rezultatele studiului au fost publicate in revista Current Biology.

Majoritatea speciilor de lilieci si delfinii au un auz foarte fin si pot sa detecteze obstacolele cu ajutorul ultrasunetelor, fenomen cunoscut ca ecolocatie. Aceasta caracteristica este codata la nivel de ADN de o anumita proteina, denumita "prestin", ce a suferit mutatii identice la lilieci si delfini. In plus, o serie intreaga de aminoacizi au evoluat in paralel.

Rezultatele demonstreaza ca exista un numar limitat de metode prin care un animal poate dezvolta un auz capabil sa detecteze sunetele cu o frecventa foarte inalta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri