Comertul ilegal de pesti rari continua nestingherit la Giurgeni VEZI VIDEO

Actele de braconaj din zona podului Giurgeni, judetul Ialomita, au reusit din nou sa ii irite pe ecologisti. Asociatia Salvati Dunarea si Delta sesizeaza inca o data Garda Nationala de Mediu, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, Jandarmeria Romana si Politia Romana in legatura cu pescuitul si comercializarea unor specii de peste protejate prin lege.

“Zilnic, aratand cu mainile desfacute dimensiunile pestilor scosi la vanzare, zeci de braconieri invita conducatorii auto care traverseaza podul de peste Dunare din localitatea Giurgeni, judetul Ialomita, sa cumpere specii de peste a caror comercializare este strict interzisa”, se precizeaza intr-un comunicat Salvati Dunarea si Delta.

Acest comert care desi este interzis, continua sa infloreasca, se desfasoara de ani buni, iar dialogul dintre braconieri si potentialii cumparatori atinge de multe ori forme absurde, spun membrii asociatiei ecologiste. Autoritatile nu au luat nicio masura in aceasta privinta, fapt care ii determina pe conservationisti sa creada ca situatia este cunoscuta si tolerata in mod constient de catre acestea.

Sesizarea facuta catre institutiile competente este insotita de doua inregistrari cu camera ascunsa. Una dintre ele este realizata de echipa „Salvati Delta”, in iunie 2008, iar cealalta apartine publicatiei „Academia Catavencu” si a fost filmata la inceputul lunii septembrie a acestui an.

Ambele inregistrari dovedesc ca pescuitul si comercializarea sturionilor, interzise din 2006 pentru o perioada de zece ani, sunt activitati care se desfasoara in continuare pe cursul Dunarii.

In acelasi timp, avand in vedere nenumaratele sesizari ale Asociatiei Salvati Dunarea si Delta privind actele de braconaj de la Podul Giurgeni si din Delta Dunarii in general, cele doua inregistrari sunt dovezi ale ineficientei si ale coruptiei autoritatilor de control.

Astfel, reprezentantii Asociatiei Salvati Dunarea si Delta solicita institutiilor responsabile sa ia toate masurile necesare pentru identificarea persoanelor vinovate de incalcarea normelor legislative privind pescuitul speciilor de sturioni, precum si pentru combaterea si stoparea braconajului de pe cursul Dunarii si de pe teritoriul Deltei Dunarii.

„Braconajul inseamna nu doar o banala preocupare zilnica a unor vilegiaturisti infractionali, mai mult sau mai putin locali, ci inseamna coruptie in Politie, in Garda, in Procuratura si un dezinteres endemic pentru problemele de mediu ale unui judet care este in proportie de aproape 80% sit Natura 2000. Si, nu in ultimul rand, cel mai mare genocid acvafaunistic din Delta Dunarii”, a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Foto: mpinteractiv.ro

Video: Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Academia Catavencu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri