Bucuresti: Din 78 de depozite de deseuri, 16 inca functioneaza

De la momentul depasirii termenului privind inchiderea mai multor depozite municipale de deseuri, 16 iulie 2009, dintre cele 78 de centre neconforme existente si-au sistat activitatea un numar de 62, releva cele mai noi date furnizate de Ministerul Mediului, in exclusivitate pentru Agerpres.

Potrivit aceluiasi bilant, restul de 16 depozite municipale neconforme inca se afla in operare. Pentru spatiile din zona rurala, cu termen de sistare 16 august 2009, ministerul condus de Nicolae Nemirschi nu detine informatii la zi, intrucat in prezent se afla in derulare un control comun al Comisariatelor Judetene ale Garzii Nationale de Mediu (GNM), Agentiilor Judetene de Protectia Mediului si Consiliilor Judetene. Dupa incheierea verificarilor, Ministerul Mediului va da publicitatii un raport final in cea de-a doua parte a lunii septembrie.

La data de 24 august a.c, premierul Emil Boc le-a solicitat ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, si Comisarului Sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu, o situatie detaliata, saptamanala, a stadiului in care se afla gestionarea deseurilor si a gropilor ecologice din mediul rural si urban. La jumatatea lunii august, Nicolae Nemisrchi declara ca forul european va transmite Romaniei un raspuns cu privire la inchiderea gropilor de gunoi neecologice cel mai probabil in luna septembrie, si ca eventualele amenzi ce ar putea fi impuse ar urma sa fie platite dupa aproape doi ani. La randul sau, Comisarul general al GNM, Silvian Ionescu, a afirmat ca Romania nu poate negocia termenul-limita de 16 iulie 2009 stabilit pentru inchiderea depozitelor neconforme de deseuri, data de la care CE se poate autosesiza in privinta declansarii procedurii de infringement asupra Romaniei.

Potrivit lui Ionescu, procedura efectiva ar putea fi declansata abia din aprilie 2010. Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor reprezinta o prioritate si se regaseste in angajamentele asumate de Romania fata de Uniunea Europeana, iar actul normativ care reglementeaza modul in care romanii sunt obligati sa sorteze deseurile este Legea 27/2007. Potrivit unei statistici intocmite de Biroul de Statistica al Comunitatii Europene, Eurostat, in martie 2009 un roman a ajuns sa produca circa 379 de kilograme de deseuri domestice, iar gunoiul a fost aproape in intregime depozitat, doar unu la suta din intreaga cantitate fiind reciclata, ceea ce plaseaza Romania pe ultimele locuri din zona Uniunii.

Statele membre cu cele mai mari procente de deseuri colectate in gropi de gunoi au fost Bulgaria (suta la suta), Romania (99 la suta), Lituania (96 la suta), Malta (93 la suta) si Polonia (90 la suta). Data pana la care Romania trebuia sa inchida gropile de gunoi neecologice era 16 iulie 2009. Potrivit datelor publicate de Ministerul Mediului, in luna iulie, in Romania, erau in operare 165 de depozite municipale neconforme si doar 26 conforme, in zona urbana. Totodata, din totalul depozitelor neconforme, mai putin de jumatate (64) urmau sa fie inchise la 16 iulie, in timp ce restul de 101 isi vor sista activitatea etapizat, pana in 16 iulie 2017.

La inceputul anului 2009, GNM a inventariat, in zona rurala, 5.764 de spatii de depozitare, si numai o mica parte vor fi reabilitate prin inchidere sau prin salubrizarea zonei. GNM a anuntat ca, la 1 iulie 2009, existau 2.297 de depozite neconforme pentru deseuri, si ca dupa data-limita va inventaria depozitele neconforme, autoritatile locale care nu s-au aliniat cerintelor UE urmand a fi sanctionate cu amenzi ce pot ajunge pana la 100.000 de lei.

In privinta penalizarilor pe care Romania le-ar putea primi din partea CE, acestea ar putea ajunge la un cuantum de 200.000 euro pe zi, suma care, potrivit ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferata autoritatilor locale care nu si-au indeplinit obligatiile. Sanctiunile europene se decid in urma unui proces in care statul roman si CE se judeca la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente si ultimatumuri de conformare din partea UE.

Romania poate sa acceseze, in perioada 2007-2013, potrivit Programului Operational Sectorial de Mediu, fonduri europene in valoare de 1,1 miliarde euro pentru realizarea de depozite ecologice. Pana in prezent, CE a aprobat Romaniei un singur proiect privind managementul deseurilor pentru Bistrita-Nasaud, in valoare de 36 milioane euro, fara TVA.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri