Parfumul toxic al florilor taiate

O mare de lalele, frezii si zambile a invadat in aceste zile pietele si strazile bucurestene, imbiind cu parfumul lor puternic musterii in cautare de cadouri de 1 si 8 Martie.

Parfumul primaverii ne atrage irezistibil si ne face sa scoatem bani din buzunare, insa ce nu stim multi dintre noi e ca efluviile imbatatoare ale florilor numai naturale nu sunt.

In proportie covarsitoare, florile taiate pe care le gasim la vanzare sunt crescute in sere, unde sunt ”indopate” cu pesticide, insecticide si tot felul de chimicale menite sa le accelereze procesul de crestere, sa le potenteze mirosul, dar si sa le dea un aspect cat mai comercial.

Florile taiate nu sunt testate, pentru ca nu exista nicio reglementare legala care sa ceara producatorilor sa foloseasca o anumita cantitate de pesticide. Astfel, florile cultivate la noi sau importate din toata lumea iși emana parfumul toxic asupra lucratorilor din horticultura, asupra mediului, dar și asupra consumatorului final.

Horticultura, meserie periculoasa

Potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, Romania a importat, in primele 11 luni ale anului trecut, peste 6.516 tone de flori taiate, in valoare de 20,4 milioane de euro, din tari precum Ecuador, Olanda, Thailanda sau Turcia. Productia autohtona, cifrata la doar 398 de tone de flori si boboci taiati, este valorificata in cea mai mare parte in Ungaria, Olanda, Bulgaria, Italia, Grecia, Polonia si Spania. Astfel, la cantitatile de chimicale folosite in producerea florilor in sera se adauga o impresionanta amprenta de carbon din cauza drumurilor pe care le parcurg in toata lumea.

In 2002, Departamentul american de Sanatate a reunit diverse studii despre sanatatea muncitorilor din industria florilor, dar si despre impactul acestei industrii asupra mediului.

Concluzia a fost ca muncitorii din sere sunt cei mai expusi din cauza folosirii a peste 120 de chimicale intr-un spatiu inchis, crescand astfel riscul de contaminare prin piele sau inhalare. In Ecuador, aproximativ 60% dintre muncitorii din industria florilor intervievati prezentau simptome de otravire, inclusiv dureri de cap, ameteala, tremurul mainilor si vedere incetosata. De asemenea, numarul femeilor care pierd sarcina sau nasc copii cu anomalii genetice este mult mai mare in cazul in care unul dintre parinti lucreaza in horticultura.

Olanda ramane in continuare cel mai mare producator de flori, dar Columbia se apropie, cu aproximativ 80.000 de muncitori si alti 50.000 implicati in ambalare si transport. Potrivit unui recent raport intocmit de un sindicat international, peste 190.000 de oameni din tarile in curs de dezvoltare lucreaza in industria florilor. Cazinourile online licențiate oferă, de asemenea, descărcarea aplicației din magazinul de aplicații .

Un buchet de chimicale

Producatorii mentin florile in stare perfecta folosind o doza foarte mare de ingrasaminte chimice, insecticide, hormoni de crestere, fungicide si pesticide extrem de toxice. Importurile de flori pot contine substante chimice interzise in Europa si America din cauza mizei prea mari puse in joc. Daca se gasesc insecte intr-un transport, intreg lotul poate fi refuzat.

Cercetarile au aratat ca se foloseste o cantitate de pesticid cu 50% mai mare decat limita admisa, iar trandafirii contin de 1.000 de ori mai multe pesticide cancerigene decat mancarea. Acestea patrund in culturile de hrana si in rezervele de apa. Bromura de metil este una dintre cele mai periculoase substante folosite in horticultura, fiind cunoscuta pentru faptul ca afecteaza stratul de ozon si cauzeaza probleme fatului.

„Florile sunt mai putin periculoase pentru consumatorul final pentru ca nu le mancam. Oricum exista un pericol si este recomandat sa ne spalam bine pe maini dupa ce atingem florile”, spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului National de Cercetari Alimentare.

Acesta le atrage atentia in special parintilor cu copii mici, care ar putea fi mult mai afectati decat adulti. „Trebuie sa aiba mare grija cand cumpara o floare. De exemplu, sunt orhideele care au atasata o eprubete cu lichid. Contin azotati, conservanti, care hranesc planta, periculosi pentru cei mici”, explica Mencinicopschi.

Nu exista reglementari

In Romania, florile care intra pe piata nu sunt analizate, pentru ca nivelul de substante chimice din flori nu este reglementat din punct de vedere legal, potrivit Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

„Florile taiate importate din strainatate rezista acolo pentru ca sunt mentinute in diferite substante chimice, conservanti. Sunt pastrate in depozite frigorifice, in conditii de atmosfera controlata, o perioada destul de lunga, uneori cateva luni. Motivul și pentru care se ofilesc foarte repede cand ajung in vaza noastra”, spune Maria Cantor, profesor, doctor la Universitatea de Stiinte Agricole din Cluj-Napoca, Departamentul Horticultura. Pentru ca nu exista o reglementare legala, nu s-a facut niciun studiu, dar profesorul admite ca „daca tratamentele sunt facute recent, unele substante foarte toxice ar putea avea efecte nedorite asupra consumatorului”.

Florile bio, parfum natural la mare pret

Florile crescute in agricultura ecologica reprezinta alternativa nepoluanta a celor obisnuite, din comert. Din pacate, la noi in tara nu exista cerere pentru aceste flori, iar producatorii din Romania nu sunt dispusi sa riste cu un astfel de produs. „In momentul acesta clar nu vom importa flori ecologice. Sunt mai scumpe, iar oamenii nici nu au auzit de ele”, spune Octavian Lazar, reprezentantul unei firme importatoare de plante.

Sunt mai scumpe, dar mirosul si aspectul lor sunt inegalabile. Florile bio cresc natural, fara chimicale, au un miros imbatator si, datorita pretului, care este destul de mare, nu se vand in cantitati uriase, fapt care conduce la un echilibru intre cerere si oferta.

„Florile crescute in mod ecologic sunt mai rezistente in fata bolilor si nu afecteaza solul si nici sanatatea omului. La flori nu exista o eticheta ecologica in cadrul legislativ. Exista producatori care opteaza sa trateze florile in mod ecologic datorita efectele benefice pe care le au asupra mediului.

Daca foloseste chimicale an de an, pamantul acela va ajunge sa fie steril si pot fi afectate si celelalte plante”, spune Viorica Onofrei, consilier PR si marketing firma Bioma, distribuitor ingrasaminte ecologice. Acesta recomada cresterea florilor in propria gradina sau in ghivece, pentru o mai mare siguranta. „Majoritatea produselor fertilizatoare ecologice pentru flori contin alge sau alte extracte naturale, vitamine”, explica Onofrei. 

Alina Popescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri