25 milioane de copii infometati din cauza incalzirii globale

25 milioane de copii vor fi afectati de foamete pana la sfarsitul acestui secol. Aceasta este o consecinta a schimbarilor climatice care conduc la crize alimentare si preturi mari la produse precum orez, grau, porumb si soia, informeaza Guardian.

Daca incalzirea va continua in acelasi ritm, toate regiunile lumii vor fi afectate, insa cele mai vulnerabile vor fi sudul Asiei si Africa Subsahariana, arata un raport efectuat recent de International Food Policy Research Institute (IFPRI) pentru Banca Mondiala si Banca de Dezvoltare a Asiei. VEZI RAPORT

Copiii anului 2050 vor avea mai putine calorii de consumat decat cei din 2000, arata raportul, iar rezultatul va fi distrugerea deceniilor de progrese in reducerea subnutritiei copiilor.

Acesta raport este primul care prezinta efectele negative ale schimbarilor climatice asupra proviziilor de mancare prin combinarea modelelor climatice si agricole.

Cresterea preturilor la cereale a condus anul trecut la tulburari si neliniste in tarile sarace. Liderii care s-au intalnit saptamana trecuta la summitul G20 de la Pittsburgh au stabilit investirea a doua milioane de dolari anual in securitatea hranei.

Chiar si in lipsa incalzirii globale, cresterea populatiei lumii inseamna tot reducerea stocurilor de hrana si cresterea preturilor la alimente, se arata in raport.

Dupa cativa ani in care ajutorul de dezvoltare a fost indepartat de regiunile rurare, raportul face apel pentru initierea unui fond anual de 7 miliarde de dolari pentru cercetare agricola, investitii in sisteme de irigatii si infrastructura rurala pentru a-i ajuta pe fermieri sa se adapteze la incalzirea globala.

Cateva regiuni ale lumii, evidentiate in raport, arata deja semne de vulnerabilitate din pricina lipsei de precipitatii si seceta cauzate de schimbarile climatice.

Cele mai afectate natiuni sunt Kenya, Etiopia, Somalia si Uganda. De aceea, agentia umanitara Oxfam a lansat recent un apel pentru deschiderea unui fond umanitar de 9,5 milioane de dolari pentru ajutarea oamenilor din Africa de Est.

Foto: guardian.co.uk

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri