Muncitori romani exploatati la maximum pe santierul unei centrale nucleare din Franta

Muncitorii straini, majoritatea romani si bulgari, care trudesc pe santierul unui reactor nuclear din Franta sunt supusi unor conditii extreme de munca si sunt cazati in conditii mizere, se arata intr-o ancheta publicata de ”France Soir” si preluata de postul de televiziune Europe 1.

Aproape o treime din cei 3200 de muncitori angajati de compania de energie EDF pentru santierul din Flamanville sunt straini. Majoritatea sunt romani si bulgari, dar si spanioli, portughezi sau magrebieni.

10 – 15 ore de munca pe zi

In urma cu cateva zile, mai multi muncitori au lipit mesaje in care isi exprima disperarea si nemultumirea fata de conditiile de munca grele. ”Stres, presiuni, disperare, suntem obositi” sunt cuvintele care pot fi citite in mesaje.

Sindicatele franceze si-au exprimat ingrijorarea legata de conditiile de munca ale angajatilor straini. ”Nu sunt aceleasi conditii ca pentru muncitorii francezi, dar deocamdata e imposibil de aflat cu cat sunt platiti si cate ore muncesc in total”, a declarat Jacques Tord, responsabil al Confederatiei sindicale CGT.

Potrivit sindicalistilor, marea majoritate a romanilor – angajati de compania Bouygues Construction – lucreaza cate 10 – 15 ore pe zi. ”Cateodata incep la ora 6.00 si inceteaza lucrul abia la ora 22.00. Este inancceptabil”, a mai spus Tord.

Potrivit acestuia, lucurile sunt foarte greu de verificat pe teren deoarece, in acest caz, competenta de control o are Autoritatea de inspectie a sigurantei nucleare din Franta, si nu Inspectoratul muncii. Mai mult, arata el, statele de salarii sunt scrise in limba romana.

Bouygues Construction, cel mai mare subcontractant de pe santierul din Flamanville, explica masiva prezenta a muncitorilor est-europeni fie prin faptul ca „muncitorii francezi nu sunt suficient de motivati pentru aceste posturi slab calificate, prost platite si grele: sa umple saci cu materiale de constructii, sa puna tevi, sa faca gauri in pamant, etc”.

Dimpotriva, „un muncitor roman care vine sa munceasca trei luni in Franta nu va tine cont de orele suplimentare lucrate, principalul sau scop fiind sa stranga cat mai multi bani”, a explicat responsabilul unei agentii de intermediere a angajarilor la nivel international.

Drept consecinta, noteaza „France Soir”, 150 de meserii, in special in constructii, agricultura sau electronica sunt deschise direct romanilor si bulgarilor. Exista atata de putini candidati francezi ca angajatii nici nu se mai obosesc sa-i caute inainte sa se adreseze agentiilor de intermediere.

70 de euro amenda pentru un scaun stricat

Intr-un articol separat, ziarul francez descrie conditiile de cazare si de munca ale romanilor si bulgarilor, calificandu-le drept „spartane si nu intotdeauna in bune conditii”. Muncitorii locuiesc in 250 de baraci si primesc circa 250 de euro pe luna.

Ziarul spune si povestea lui Dumitru, un muncitor roman care s-a vazut nevoit sa puna ziare la geam ca sa pastreze putina caldura in baraca. Desi prost platiti, muncitorii risca amenzi grele daca strica asa zisa mobila sau echipamentele din baraci, spre exemplu 70 de euro pentru un scaun rupt. Mai mult, conditiile de trai in aceste locuinte mobile se degradeaza pe zi ce trece, noteaza “France Soir”.

“Cel mai rau lucru e ca toata lumea aici stie aceste lucruri, dar toti pastreaza tacerea. Muncitorii traiesc cu o teama constanta, insa au inceput sa se planga de conditiile de cazare”, explica Jean-Phillipe Decroux, de la Liga Drepturilor Omului din Franta.

Livia Cimpoeru

spot_img

Ultimele știri