Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Marea Britanie: Reabilitare termica din banii economisiti la facturi

Guvernul britanic vrea sa determine companiile sa plateasca reabilitarea termica a locuintelor ineficiente energetic, iar apoi sa isi recupereze banii din economiile la facturile gospodariilor, scrie „The Economist”.

Aproape fiecare casa din Marea Britanie, unde exista 26 milioane de locuinte, ar trebui sa fie reabilitate pentru ca tara sa isi indeplineasca tinta de reducere a emisiilor de carbon. Pana acum foarte putine lucrari de reabilitare au fost finalizate. Guvernul a elaborat in acest sens un program numit „Green Deal”, care le permite proprietarilor si chiriasilor, atat persoane fizice, cat si juridice, sa imprumute bani pentru a-si renova casele si cladirile de birouri.

Imprumuturile prin Green Deal sunt diferite de altele de acest gen, deoarece creditorii le vor plati din economiile facute la energie. Acest lucru inseamna ca isi pot reduce emisiile de carbon fara niciun cost.

Programul Green Deal face parte din Lege Energiei, iar guvernul britanic spera ca primele imprumuturi sa fie acordate in toamna anului 2012, dupa consultari si dupa ce este finalizata legislatia secundara.

Programul guvernamental a fost bine primit de catre organizatiile ecologiste si de Consiliul Cladirilor Verzi din Marea Britanie, care considera ca este o sansa unica de a reduce emisiile de carbon, de a imbunatati calitatea locuintelor si birourilor si de a crea locuri de munca. Cu toate acestea, ei au anumite rezerve si cred ca Green Deal nu va fi suficient pentru a genera o reabilitare pe scara larga a constructiilor din Marea Britanie.

Legislatia pentru combaterea schimbarilor climatice cere Marii Britanii sa reduca cu 34% emisiile de dioxid de carbon pana in 2020 si cu 80% pana in 2050, comparativ cu nivelul din 1990. Reducerea emisiilor din gospodarii si cladiri comerciale este o parte esentiala a acestui proces, deoarece 13% din emisiile din Marea Britanie sunt eliberate in atmosfera la producerea apei calde pentru locuinte si inca 20%, pentru cladirile de birouri.

Carmen Albisteanu

spot_img

Ultimele știri