Monsson vinde proiectul eolian Crucea Nord

Monsson Group a anuntat luni vanzarea proiectului eolian Crucea Nord de 108 MW din judetul Constanta catre STEAG GmbH, unul dintre cei mai mari producatori de electricitate din Germania.

STEAG va investi in total circa 200 de milioane de euro in acest proiect eolian, care va fi echipat cu 36 de turbine Vestas, cu o putere de 3 MW fiecare. Electricitatea produsa in parcul eolian Crucea Nord va fi evacuata catre o noua statie de transformare, situata in apropiere de localitatea Stupina, care se va conecta la reteaua de inalta tensiune a Transelectrica. Noua statie va simplifica accesul la retea si pentru alte viitoare parcuri eoliene ce vor aparea in aceasta zona.

“De zece ani, STEAG este activ pe piata din Romania in calitate de dezvoltator de proiecte si furnizor de servicii de inginerie. Cu proiectul Crucea Nord, ne extindem «know-how-ul » in industria energiei eoliene”, a declarant Daniel Vosswinkel, responsabilul STEAG GmbH pentru dezvoltarea proiectelor majore din domeniul regenerabilelor.

Proiectul Crucea Nord va deveni operational pana la finele anului viitor si va asigura indirect aproximativ 100 de locuri de munca. Parcul eolian va produce electricitate curata pentru circa 200.000 de gospodarii din Romania si va reduce emisiile de dioxid de carbon cu peste 300.000 de tone pe an.

“Credem ca Romania demonstreaza astfel ca a devenit o destinatie atractiva pentru investitori, mai ales in urma punerii recente in aplicare a legislatiei referitoare la energia regenerabila, in conformitate cu directivele UE, si avand in vedere resursele sale naturale bogate din acest domeniu”, a spus Andrei Muntmark, directorul comercial al Monsson Group.

Proiectul Crucea Nord, situat in zona Dobrogei, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de portul Constanta, va face parte dintr-un complex eolian mai mare, ce va avea o capacitate totala de cel putin 600 MW.

Grupul STEAG este implicat in generarea de energie de aproape 75 de ani. Capacitatile de productie ale grupului se bazeaza pe combustibili fosili si, de mai bine de un deceniu, pe resurse regenerabile de energie, cum ar fi bioenergia, energia geotermala, energia eoliana si energia solara.

In 2011, STEAG a generat vanzari de 3,1 miliarde de euro si un EBITDA (profitul inainte de taxe, dobanzi, deprecieri si amortizari) de 491de milioane de euro, avand 5.800 de angajati.

Grupul opereaza 11 centrale electrice si peste 200 de unitati de distributie a energiei din surse regenerabile, ocupandu-se si de alimentarea cu energie si caldura, atat pentru clientii industriali, cat si pentru alte tipuri de consumatori.

Grupul are in prezent o capacitate totala instalata de aproximativ 9.400 MW in intreaga lume, incluzand peste 7.700 MW in Germania si trei centrale electrice in Columbia, Turcia si Filipine.

Foto: acterragroup.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Braila Winds, operational din noiembrie

EGP: Zephyr I, operational pana la finele anului

Monsson experimenteaza noi surse

Monsson investeste 250 milioane euro intr-un nou proiect eolian

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri