Fonduri europene de 3 milioane euro pentru protejarea rechinilor

Populatia de rechini la nivel global se confrunta cu o scadere dramatica provocata atat de pescuitul intensiv cat si de capturile accidentale efectuate de pescadoare in cautarea bancurilor de ton. Astfel, intr-un efort de a proteja acesti pesti, Uniunea Europeana a acordat o finantare de 2.980.000 de euro proiectului MADE pentru a dezvolta noi cai de a limita pescuitul accidental al acestora.

Proiectul MADE, dezvoltat pe o perioada de patru ani, a fost lansat in 2008 si implica reprezentanti ai 13 universiati si institute de cercetare din Belgia, Brazilia, Franta, Grecia, Italia, Portugalia, Seychelles si Spania.

Cercetatorii implicati in proiectul MADE exploreaza momentan potentialul mai multor optiuni si anume: inchiderea zonelor de pescuit pe timpul in care este foarte posibila prezenta rechinilor, conceperea unor metode care sa previna capturarea acestora ca de pilda distributia pe verticala a carligelor pe liniilede pescuit, si nu pe orizontala, sau folosirea de momeli artificiale. De asemenea, se propune si eliberarea in ocean a rechinilor vii.

“Credem ca cele mai eficiente masuri sunt dezvoltate cu ajutorul pescarilor asa ca facem un efort considerabil pentru ai implica la toate nivelurile cercetarii noastre”, a spus conducatorul de proiect, Laurent Dagorn.

Astfel, aproximativ 50 de rechini, din mai multe specii, au fost marcati electronic pentru a furniza date privind comportamentul si rutele de migratie ale acestor animale, pentru o perioada de 1600 de zile, care vor fi folosite in incercarea de protejare.

Identificarea de noi metode pentru salvarea de la disparitia a rechinilor este cu atat mai urgenta cu cat acestia se dezvolta extrem de incet, se maturizeaza tarziu si au o perioada de incubare de lunga durata in urma careia rezulta un numar mic de exemplare tinere.

Foto: costaricanconservationnetwork.wordpress.com

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri