Distrugerile provocate de uragane padurilor influenteaza direct cantitatea emisiilor de carbon

Atunci cand ne gandim la emisiile de carbon care amplifica schimbarile climatice, cei mai multi dintre noi iau in calcul emisiile de CO2 ale automobilelor sau fumul care se ridica din centralele care folosesc combustibilii fosili. Insa exista o sursa mai importanta de emisii de carbon, care nu este chiar atat de evidenta.

Este vorba despre distrugerile provocate padurilor de uragane. Astfel, un studiu condus de Jeffrey Chambers, din cadrul Laboratorului National american Lawrence Berkeley (Berkeley Lab), a indicat faptul ca Uraganul Katrina, cel care a inundat orasul New Orleans, a distrus 320 de milioane de copaci.

Privite prin prisma emisiilor de carbon, aceste pierderi importante de vegetatie, datorate unei singure furtuni, reprezinta echivalentul unei cresteri cu 10% a emisiilor produse de combustibilii fosili timp de un an, in Statele Unite, potrivit Physorg.com.

“Uraganele si alte asemenea evenimente extreme care dau peste cap ecosistemele padurilor au potentialul de a altera structurile acestora si functiile ecosistemelor, inclusiv acumularile de biomasa si ale compozitiei speciilor de copaci din paduri”, sustine cercetatorul Chambers.

Chambers in colaborare cu colegii sai de la Berkeley Lab si alte institutii, lucreaza la un model care evalueaza impactul mortalitatii copacilor asupra ciclului carbonului. Acestea sunt concepute pentru a fi incorporate in noile Modele ale Sistemelor Pamantului, care pot prezice cu acuratete schimbarile climatice globale.

Foto: www.physorg.com

Florin Tulbure

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri