COP16: Economiile Chinei si SUA, la control  

Una dintre principalele prevederi ale acordului climatic international semnat la Cancun se refera la inspectia economiilor Chinei, SUA si a altor state cu emisii foarte ridicate, potrivit The Guardian.

“Speram la un angajament de a lua masuri si de a face acest lucru in mod transparent”, a declarat seful delegatiei de negociatori americani, Todd Stern.
Potrivit acestuia, cea de-a doua mare victorie a summit-ului COP16 este ca intareste ideea nascuta la Copenhaga potrivit careia economiile in plina dezvoltare precum India si China vor fi, intr-un final, obligate prin lege sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera.

“Anul acesta am adus multa substanta acelui acord. Idei care erau doar schematice anul trecut si nu au fost aprobate au capatat acum voturi si au fost elaborate. Prin asta am reusit sa facem un pas semnificativ inainte”, a adaugat Stern.

Delegatul american a precizat ca, de anul trecut si pana acum, a mai avut cateva intalniri cu China si a avut videoconferinte cu omologul sau chinez.

La nivel general, insa, Stern a recunoscut ca progresul facut prin noul acord de la Cancun este redus.

Principalele prevederi ale acordului semnat la Cancun:

– Toate statele trebuie sa isi reduca emisiile de carbon
– Mai multe state vor primi plati pentru a evita despaduririle
– Plati de 30 de miliarde de dolari anual pentru a ajuta statele in curs de dezvoltare sa se adapteze schimbarilor climatice; suma ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari pe an pe viitor
– Crearea unui nou fond climatic gestionat in special de statele in curs de dezvoltare
– Transfer mai usor al tehnologiilor curate si expertizei catre statele sarace
– Controale asupra economiilor Chinei, SUA si ale altor state cu emisii ridicate
– Analiza progresului facut peste cinci ani

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri