Produsele din carne de animale clonate sau din urmasii acestora ar putea deveni un sector alimentar separat de cel traditional pentru ca Uniunea Europeana sa poata reglementa mai repede consumul acestor alimente.
”Initial, Parlamentul a respins in totalitate ideea de a importa produse din carne de animale clonate, dar acum s-a trecut acum la procedura de conciliere. Urmeaza sa vina Comisia Europeana cu o noua propunere, in care s-ar putea separa partea alimentara si cea a produselor alimentare din carne clonata”, a explicat Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, membra a Comisiei de Mediu din Parlamentul European.
Clonarea animalelor pentru productia alimentara este un subiect extrem de controversat care a dominat dezbaterile din ultimii 3 ani privind reglementarea pietei alimentare. Din cauza discutiilor privind etichetarea, au ramas in vigoare reglementarile din 1997.
”Parlamentul a sustinut intotdeauna interzicerea produselor alimentare provenite din animale clonate si din descendenții acestora. Din pacate, statele membre au refuzat sa interzica aceste produse si nu au vrut sa faca niciun fel de angajamente reale privind etichetarea. Ele au incercat, in mod clar, sa intarzie introducerea etichetelor cat mai mult posibil”, scrie ”The Parliament”, publicatia Parlamentului European.
Europarlamentarul danez Kartika Liotard a acuzat statele membre ca nu asculta opinia publica in privinta acestei probleme.
Oamenii sunt, pe buna dreptate, preocupati de ceea ce mananca, modul in care se fabrica alimentele, ce efecte pot avea asupra lor si a mediului. Sondajele arata ca oamenii au rezerve cu privire la unele aspecte fundamentale ale procesului de productie cand vine vorba de animale clonate, iar autoritatile europene trebuie sa respecte dreptul consumatorului de a cunoaste aceste aspecte.
Romanii, printre cei mai neinformati europeni
Romanii sunt printre cei mai neinformati europeni cand vine vorba de clonare, arata rezultatele unui Eurobarometru realizat in anul 2008. Sondajul a fost facut pentru a clarifica atitudinea cetatenilor europeni cu privire la acest subiect, precum si preocuparile fata de siguranta alimentelor, etica si bunastarea animalelor.
Rezultatele sondajului au aratat ca romanii si bulgarii sunt printre cei mai neinformati europeni in legatura cu acest subiect. Doar 68% dintre romani care au raspuns sondajului au stiut ce inseamna clonarea, iar o cincime dintre ei auzisere despre aceasta tehnica, insa nu stiau ce este.
De asemenea, 13% dintre romani nu auzisera despre clonarea animalelor in viata lor, la momentul realizarii Eurobarometrului.
Potrivit sondajului, cel mai ridicat grad de informare exista in Danemarca, urmata de Slovenia, Luxemburg si Olanda. In aceste tari, 91-96% dintre repondenti au auzit despre clonarea animalelor si au stiut ce inseamna.
8 din 10 europeni vor etichete
8 din 10 europeni (83%) au declarat ca ar trebui sa existe etichete speciale in cazul in care alimentele din descendentii clonelor ar ajunge in magazine.
In ceea ce priveste etica acestui procedeu, cei mai multi repondenti au impartasit faptul ca:
nu se cunosc efectele pe termen lung ale clonarii animalelor (84%)
clonarea animalelor ar putea conduce la clonarea oamenilor (77%)
clonarea animalelor este o greseala din punct de vedere moral (61%)
clonarea ar putea conduce la reducerea diversitatii genetice (63%)
Citeste si:
Romanii ar putea manca fara sa stie carne din urmasii animalelor clonate
Foto: e-f-a.org