Apple – substante toxice in buzunarul tau

Utilizarea unor substante chimice toxice in productie, lipsa unui angajament cu privire la problemele de mediu sau folosirea unui lant de aprovizionare ce ridica semne de intrebare, sunt cateva din criticile aduse de catre activistii de mediu cunoscutei companii.

Cu profituri de miliarde de dolari si laude pentru inovatiile tehnologice, compania Apple a lansat recent in Europa noul iPod touch, iar celebrul iPhone a ajuns deja la a patra generatie.

In ultimii ani insa, compania a intrat intr-un con de umbra odata cu iesirea la iveala a unor informatii privind nerespectarea protectiei mediului si a drepturilor de munca ale angajatilor sai, relateaza The Ecologist.

De asemenea compania este acuzata ca refuza sa stabileasca obiective viitoare cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Raspunzand tardiv si neconvingator la aceste acuzatii, compania Apple, unul din liderii pietei in domeniul inovatiilor tehnologice, nu reuseste sa conduca plutonul atunci cand vine vorba de impactul social si de mediu al produselor sale.

Muncitori chinezi otraviti

China este in acelasi timp o imensa piata de desfacere (25 de noi magazine de retail sunt planificate pentru deschidere in anii urmatori), cat si locul unde cele mai multe dintre produsele si componentele Apple sunt fabricate.
Intre luminile reflectoarelor de la lansarea la Beijing in 2008 a primului magazin din China si fabricile unde sunt facute iPod-urile si iPhone-urile, se afla o imensa prapastie.

Zeci de muncitori de la o fabrica din Suzhou, condusa de compania taiwaneza Wintec, au fost otraviti in 2010 dupa expunerea la n-hexan, o substanta chimica toxica folosita la curatarea unor componente precum ecranele tactile. Doua angajate ale unei fabrici aflata la nord-vest de Shanghai au fost spitalizate timp de sase luni, dupa ce au folosit n-hexan pentru lipirea si lustruirea logouri-lor Apple de pe laptopuri si iPhone-uri.

Anul trecut, cativa angajati ai Foxcon Electronics, furnizor de componente pentru Apple, si-au luat viata, semnaleaza un raport al Studentilor si Oamenilor de stiinta Impotriva Indisciplinei Corporatiilor (SACOM).
Dupa acest incident, unul din purtatorii de cuvant ai companiei a declarat ca incepand cu anul 2006, Apple desfasoara un program de audit extensiv catre toti subcontractantii sai, insa identitatea si practicile acestora nu au fost facute publice.

Apple, “marca sweatshop”

In luna ianuarie a acestui an, Institutul de Mediu si Afaceri Publice (IMAP) cu sediul la Beijing a publicat un raport cu privire la activitatile desfasurate pe teritoriul Chinei, a 29 de companii de IT internationale.
Cele 36 de ONG-uri care au contribuit la raportul intitulat “Cealalta fata a Apple”, au plasat pe ultimul loc compania, privind capacitatea acesteia de a raspunde problemelor de sanatate si de mediu.

Directorul IMAP, Ma Jun, a declarat ca Apple nu a raspuns la problemele legate de malpraxis descoperite la subcontractantii din lantul sau de aprovizionare. Acesta a acuzat politica companiei, care pune accent pe pretul si calitatea produselor, ignorand aspectele legate de raspunderile sociale si de mediu.

Apple a raspuns in cele din urma luna trecuta, prin publicarea unui raport cu privire la furnizorii companiei, in care a recunoscut ca 137 de muncitori au suferit intoxicatii cu n-hexan. In acelasi raport se arata ca 91 de copii lucreaza la 10 din firmele furnizoare de componente.

Tom Dowdall, reprezentant al Greenpeace International, recunoaste ca Apple au facut mari progrese, dar mai au de lucru pana sa conduca plutonul companiilor care promit eliminarea din productie a materialelor toxice.
 

Liviu Stoica

Cititi si:Nokia C6, mobilul cu cel mai mic impact asupra mediului. Vezi topul telefoanelor verzi

Compania Apple este criticata pentru ca nu publica rapoarte de CSR

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri