Ajutoarele pentru modernizarea retelelor de trasport energie si gaze, autorizate de CE

Comisia Europeana a autorizat schema de ajutor de stat privind „Sprijinirea investitiilor in extinderea si modernizarea retelelor de transport a energiei electrice si gazelor naturale”. Aceasta schema a fost initiata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si a fost notificata autoritatilor de catre Consiliul Concurentei.

Ajutoarele de stat se vor acorda sub forma de alocari financiare nerambursabile, atat din fonduri comunitare cat si din fonduri nationale. Bugetul total al schemei este de 57,7 milioane EURO, din care 88% reprezinta alocari din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

„Prin aceasta schema de ajutor de stat se urmareste sustinerea investitiilor in retelele de transport al energiei electrice si gazelor naturale, astfel incat sa se reduca pierderile, sa creasca securitatea in furnizare si sa se evite situatiile de criza si, bineinteles, sa se atinga standarde ridicate de calitate spre beneficiul tuturor consumatorilor”, a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Potentialii beneficiari sunt operatorii de transport si de sistem al energiei electrice si gazelor naturale din Romania, respectiv Transelectrica si Transgaz. Pentru a accesa schema, acestia trebuie sa se adreseze Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – Organismul Intermediar pentru energie, perioada de derulare a schemei fiind pana la sfarsitul anului 2013.

Aceasta masura va fi implementata in aplicarea Axei prioritare 4 „Cresterea Eficientei Energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice” din cadrul Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”.

“Speram ca fondurile vor fi absorbite in totalitate pana in 2013, intrucat starea foarte proasta a infrastructurii de transport al energiei electrice afecteaza serios dezvoltarea Romaniei, inclusiv prin limitarea cantitatii de energie din surse regenerabile produsa in tara pe care sistemul national o poate prelua. Aceasta situatie nu ne ajuta nici sa indeplinim tintele de energie regenerabila adoptate de Romania pana in 2020, nici sa devenim mai putin dependenti de importurile de energie”, a comentat pentru "Green Report" Eliza Teodorescu, director executiv al Asociatiei ALMA-RO.

Potrivit datelor furnizate de Transelectrica, totalul cheltuielilor de investitii in reabilitarea si extinderea retelei de transport a energiei electrice pe anul 2010 a fost de 455.975.000 lei, fara TVA.
 

spot_img

Ultimele știri