Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Actiuni de monitorizare a nurcilor din Delta

Una dintre cele mai rare si periclitate specii de mamifere de pe continentul nostru, nurca europeana, va fi monitorizata indeaproape in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

In Rezervatia Deltei Dunarii exista unul dintre ultimele refugii a populatiilor acestei specii, iar pentru prevenirea disparitiei sale, o conditie esentiala este cunoasterea distributiei si statutului nurcii europene.

Acesta este unul dintre obiectivele proiectului Danubeparks implementat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).

Incepand din februarie 2010, in perimetrul RBDD s-au desfasurat in permanenta activitati de monitorizare a acestei specii care au inclus realizarea unei harti cu distributia recenta a nurcii europene in Delta, cunoasterea situatiei actuale a speciei si stabilirea unui plan pe termen scurt si lung de conservare a nurcii europene in RBDD, se precizeaza intr-un comunicat ARBDD.

Totodata nurcile vor fi capturate pentru a fi studiate in vederea realizarii unui plan coerent de monitorizare a acestora in perimetrul ARBDD.

“Exemplarele vor fi capturate cu capcane selective iar studiul acestora consta in: introducerea nurcii in sac de panza, cantarirea, fotografierea nurcii, determinarea sexului, marcarea prin taierea firelor de blana din varful cozii si eliberarea la locul capturarii”, potrivit comunicatului.

Studiul va avea ca rezultat cresterea gradului de protectie si marirea sanselor de conservare a acestei specii critic periclitata in RBDD. Iar un al doilea rezultat al studiului va fi realizarea unui manual ce va cuprinde aspecte generale privind situatia istorica si cea actuala a speciei in functie de areal.

Cercetari intensive ale situatiei nurcii europene in Rezervatia Deltei Dunarii au fost initiate in anul 2000, iar primele capturari au avut loc in 2003. Exceptand 2009, expeditii de capturare au avut loc in fiecare an, de obicei in luna martie.

Foto: wikipedia.org

spot_img

Ultimele știri