51% din padurile Romaniei, in proprietate privata

Padurile insumeaza aproximativ 30% din suprafata tarii, respectiv 6,7 milioane hectare, fiind in crestere fata de anii trecuti, cand procentul era de 26,8%. Din cele aproape 7 milioane de hectare de padure, 51% se afla in proprietate privata, iar restul in administrarea Romsilva.

“Romsilva are in administrare 49% din suprafata impadurita a Romaniei, restul, de 51%, aflandu-se in proprietate private,iar acest lucru presupune ca nu putem controla in totalitate defrisarile”, a declarat Ciprian Pahontu, reprezentant Romsilva, in cadrul colocviului Caesar Mediu 2030.

Romania se situeaza pe locul 12 printre tarile Europei in ceea ce priveste gradul de impadurire, dar este inca sub procentul mediu de 31%, cat reprezinta padurile din suprafata totala a Europei.

In acest an, fondurile alocate pentru impaduriri, pentru suprafetele din proprietatea statului si administrate de Romsilva, depasesc 120 de milioane lei, iar suprafata ce urmeaza sa fie impadurita este de 15.000 de hectare.

Potrivit lui Ciprian Pahontu, in cadrul proiectului comun cu Banca Mondiala (BM), aferent perioadei 2003-2017, care prevede ca Romsilva sa primeasca bani de la Fondul de Carbon (administrat de BM), in functie de cantitatea de carbon pe care arborii plantati o absorb, a fost impadurita deja, de catre Regie, o suprafata de peste 6.000 de hectare.

Romania s-a angajat, in anul 2003, prin semnarea Tratatului de la Kyoto, sa stocheze cantitati de carbon, prin impadurirea unor terenuri care nu au mai fost plantate cu copaci.

"Taierile abuzive, facute de particulari"

In Romania, potrivit Greenpeace, sunt taiate 3 hectare de padure in fiecare ora, suprafata forestiera totala despadurita si degradata, in perioada 2000 – 2011, fiind de 280.108 hectare, adica de aproximativ 28.000 de hectare pe an.

Rezultatele, cuprinse intr-un studiu dat publicitatii de organizatia de mediu, au fost insa contestate de fostul  director al Romsilva, Valerian Solovastru, care le catalogheaza drept irelevante.

“In Romania se taie, intr-adevar, anual 5.000 de hectare de padure, insa legal, controlat, si este vorba despre taieri necesare cum ar fi cele de intretinere sau taieri care se fac din ratiuni economice. Suprafetele sunt insa impadurite in acelasi ritm, iar in ceea ce priveste taierile ilegale, acestea se cifreaza la sub 1% din suprafata controlata de Romsilva. Problemele care apar insa sunt taierile abuzive inregistrate la particularii care detin paduri si aici ar trebui luate masuri”, a declarat in urma cu catva timp, pentru Green Report, Valerian Solovastru.

Adam Craciunescu, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis, este  noul director general al Romsilva. Fostul director general al Romsilva, Valerian Solovastru, a demisionat in urma cu o luna din functie si a preluat functia de director tehnic al Directiei Silvice Suceava, post pe care este titular.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri