1.000 de copaci taiati pentru metrou

De la sfarsitul anului trecut, au inceput defrisarile in cartierul bucurestean Drumul Taberei pentru a facilita construirea Magistralei de Metrou 5.

Pana acum au fost scosi din radacina aproximativ 1000 de arbori, numar care se va mari in scurt timp pentru a finaliza lucrarile proiectate de Metrorex.

Reprezentantii organizatiilor de mediu sustin insa ca aceste taieri ar fi putut fi, in mare parte, evitate.

„Pana la aceasta data au fost defrisati si transplantati aproximativ 1.000 arbori, iar, pana la finalizarea lucrarilor, ar mai trebui defrisati si transplantati circa 1.079 de copaci, conform inventarierii realizate de inspectorii din cadrul ALPAB. Copacii defrisati au varsta cuprinsa intre cateva luni si 30 ani (…)”, a declarat, pentru Green Report, Gheorghe Udriste, director general Metrorex.

Suprafetele afectate de defrisari sunt, potrivit Metrorex, zone centrale aferente bulevardului Drumului Taberei, doar pe amplasamentul statiilor, trotuare, parcari, zone cu arbori situate intre trotuar si carosabil si, partial, zone cu arbori situate intre trotuar si unele blocuri.

Metrorex: Numarul copacilor defrisati, micsorat cat este posibil

„Aceste zone sunt necesare pentru executia lucrarilor de constructie a statiilor si acceselor de metrou la care lucrarile au fost demarate, devierilor de circulatie si a relocarii instalatiilor de utilitati publice aflate pe amplasamentul statiilor si acceselor. Pentru reducerea impactului asupra mediului se va reconsidera inventarierea initiala si se vor cauta solutii pentru diminuarea numarului de copaci defrisati”, a mai spus Gheorghe Udriste.

Prin compensare fata de copacii defrisati s-au plantat arbori tineri inainte de inceperea lucrarilor de defrisare in conformitate cu prevederile avizelor eliberate de Primaria Municipiului Bucuresti, in locurile indicate de catre aceasta, in Parcul Universitatii Politehnice Bucuresti, in Complexul de Recuperare aflat pe Soseaua Panduri 22, la Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, cat si la Scoala pentru deficienti de auz, Sfanta Maria. Plantarea arborilor tineri se face de catre firma Ataldi si se va finaliza odata ce conditiile de plantare o vor permite.

Eco-Civica: Multi arbori puteau fi salvati

„Defrisarile determinate de lucrarile de la Magistrala 5 Metrou ar fi putut fi evitate, deoarece nu toate radacinile arborilor ajungeau pana la galerii. Degeaba se replanteaza copaci, deoarece unui copac ii trebuie in jur de 40 de ani ca sa ajunga la maturitate, iar aceste taieri de copaci din Drumul Taberei au, in primul rand, un impact negativ asupra sanatatii oamenilor", a declarat, pentru Green Report, Nicolae Radulescu Dobrogea, presedinte Eco-Civica.

"Toate plantarile de copaci sunt facute in conformitate cu recomandarile specialistilor ADP si ai Directiei de Mediu din PMB. Astfel vor fi plantati, acolo unde este cazul, puieti sau arbori ajunsi la maturitate, la stricta recomandare a specialistilor. Printre arborii taiati se numara si ce care incepusera sa se usuce sau cei foarte batrani", a spus Constantin Mustatea, sef Serviciul Urmarire Lucrari Investitii Metrorex.

Potrivit unui studiu, dat publicitatii de Institutul de Sanatate Publica, in urma cu 10 ani, cel putin 30 de bucuresteni mor din cauza poluarii inregistrate in Capitala, a explicat Dobrogea.

Costul plantarilor de arbori tineri, 200.000 lei

"Defrisari se fac si in alte cartiere bucurestene, iar acest lucru contribuie din plin la amplificarea efectului de sera, cat si la scaderea absorbtiei dioxidului de carbon”, a mai spus Nicolae Radulescu Dobrogea.

„Costul plantarii arborilor tineri este estimat la 200.000 lei si este suportat de achizitor. Speciile de arbori, ce au fost sau vor fi plantate, vor fi rezistente la conditiile de microclimat urban, iar printre acestea se numara stejari, frasini, carpeni, paltini argintii, paltini de munte sau platani. Selectia acestor specii a fost facuta in baza recomandarilor Directiei de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti”, potrivit directorului general al Metrorex.

Mihaela Pavnutescu
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri