Cum poți să combați risipa care se face de Crăciun

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar românii au început deja pregătirile. Până să ieși și tu la cumpărăturile de Crăciun, îți arătăm niște cifre care te vor ajuta să ai o imagine mai clară despre risipa pe care o fac oamenii în această perioadă. Și, evident, câteva sugestii cu care poți proteja mediul.

Cum poți să combați risipa care se face de Crăciun
50% din hârtia pe care o consumă America este utilizată pentru a împacheta sau a decora produse. În România nu există o astfel de statistică, dar și noi cumpărăm suluri de hârtie colorată cu care să ambalăm cadourile. Ca să oprim un consum inutil de hârtie, în locul colilor de împachetat putem folosi obiecte pe care le avem deja acasă: ziare, hărți mai vechi, partituri, dar și eșarfe, tricouri sau materiale textile care pot reprezenta în sine un cadou.

În fiecare an, aproape 33 de milioane de brazi sunt tăiați și vânduți în America de Nord. În România, Romsilva scoate la vânzare 61.000 de pomi de Crăciun, față de 33.383 anul trecut. Dacă te gândești câtă hârtie ar fi putut fi făcută din acești brazi, o să ajungi la concluzia că cea mai bună soluție este să cumperi un brad în ghiveci pe care îl plantezi în grădină după ce trec sărbătorile de iarnă. Sau, desigur, îți poți face un brad din cărți, numai din globuri sau poți împodobi prunul din fața casei.

În medie, un american cheltuiește 800 de dolari pe cadouri de Crăciun și 35% dintre locuitorii Statelor Unite au acasă un astfel de cadou nedeschis, care strânge praf. În România se întâmplă la fel, chiar dacă cifrele nu sunt aceleași. În loc să ții spațiul ocupat sau să arunci cadourile care nu îți plac sau nu îți folosesc, mai bine le găsești o nouă casă. Dacă nu îți vine în minte o persoană căreia i-ar plăcea ceea ce ai tu de dat, poți să urmărești campaniile de donații care se organizează în special în această perioadă.
Cum poți să combați risipa care se face de Crăciun

40% dintre vânzările de baterii au loc în perioada sărbătorilor de iarnă, dar există o variantă să-ți transformi cadoul într-unul mai prietenos cu mediul: oferă baterii reîncărcabile, ba chiar și un încărcător. Dacă faci cadou ceva din hârtie, cum ar fi o agendă, caută să fie una făcută din hârtie reciclată. Chiar și dacă faci un produs cu mâna ta sau cumperi unul hand made, tot ajuți la prevenirea risipei, pentru că aceste produse nu sunt făcute în masă.

Oricât de frumoase ar fi felicitările, tot ajung aruncate printr-o cutie sau înghesuite sub un teanc de cărți. 2,6 milioane de felicitări sunt cumpărate și oferite anual în America, suficiente cât să umple un teren de fotbal de 10 etaje. Ce-am putea cu toții să facem este să renunțăm la felicitările clasice, pe hârtie, și să le oferim celor dragi unele virtuale, care nu costă nimic.

De sărbătorile de iarnă toată lumea face sarmale, cârnați, tobă și tot felul de alimente specifice, dar cantitățile sunt, de cele mai multe ori, mult mai mari decât poate mânca o familie. În loc să arunci mâncarea care îți rămâne, du-o la un centru pentru oamenii străzii și așa vor simți și ei că este Crăciunul.

 

spot_img

Ultimele știri